Home > KULTURA I EKOLOGIJA > ALBANCI PRISVAJAJU SRPSKU ISTORIJU Kulturno nasleđe Srba na Kosmetu prikazali kao svoje

ALBANCI PRISVAJAJU SRPSKU ISTORIJU Kulturno nasleđe Srba na Kosmetu prikazali kao svoje

Foto: en.wikipedia.org

Albanska televizija „Top kanal“ (Top Channel), koja se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i u Severnoj Makedoniji, 30. maja u udarnom terminu prikazala je dokumentarni film „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, u kojem se srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji proglašava albanskim.

U filmu se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda, upozoravaju iz Ministarstva kulture Republike Srbije.

„U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi“, ocenjuju iz ministarstva.

U filmu narator navodi da će „pokazati pravu stranu priče“ – „Kako su albanski verski objekti pretvoreni u slovenske? Šta je očuvano danas u njima? Mnogo je dokumenata koji dokazuju koren te istorijske laži. Naravno, baziraćemo priču na činjenjicama, ne na emocijama„, dodaje narator u ovom sramnom filmskom falsifikatu.

Pećka patrijaršija (Foto: sr.wikipedia.org)

Njihove činjenice su, kažu u Ministarstvu kulture, bezočno falsifikovanje istorije. „Reč je o jednom u nizu pokušaja falsifikata i preuzimanja tuđih istorijskih obrazaca i tradicije. Mi ne možemo da sprečimo nastajanje takvih projekata, ali moramo sa svoje strane, kroz pojačavanje međunarodnih kontakata, kroz bilateralne i multilateralne kontakte sa međunarodnim organizacijama i drugim državama da se borimo za istinu, za svoju kulturu, za svoju tradiciju“, kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, prenosi RTS.

Produkcijski pokušaj da se osnaži dominantna društvena teza albanske javnosti na Kosmetu da ne postoji ni jedan drugi identitet osim albanskog, opasan je, upozoravaju stručnjaci.

„Ako stavimo pitanje kulturne baštine u kontekst eventualnog dijaloga Beograda i Prištine vidimo da je to jedan veliki problem zato što udara u osnovu identiteta i kulturne baštine jednog naroda i kako onda možemo da govorimo o nekim drugim posebnim političkim pravima ukoliko se ukida pravo jednog naroda da baštini svoju kulturu i da štiti svoje spomenike kulture prekrajanjem istorijskih činjenica i plasiranjem teze da su ti kulturni spomenici od nekoga oteti i da oni pripadaju isključivo Albancima“, navodi asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić, prenosi RTS.

Ministar Vukosavljević kaže da ovakvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid. On je rekao je da smo do sada smatrali da su to stvari koje su nesporne i koje ne treba nikome dokazivati.

„Nažalost, evo poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo da se iz zemalja u okruženju, i kada je reč o srpskom jeziku iz pravca naših istočnih suseda i kada je reč o Matici srpskoj iz pravca naših zapadnih suseda i kada je reč o Srpskoj prvoslavnoj crkvi iz pravca nekih drugih suseda, dolazi do pokušaja koji se tiču otimanja preuzimanja ili guranja u stranu srpske kulturno-istorijske tradicije“, rekao je Vukosavljević.

Manastir Gračanica (Foto: sr.wikipedia.org)

Film albanske televizije je podmuklo i verovatno sa strane podmetnuto parče propagande koje treba da održi vatru sukoba između Srba i Albanaca, ocenjuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju. „Razume se da se Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na Kosovu i Metohiji, a verujemo da ni albanski narod, koji je ponosan na sopstvenu bogatu istoriju i tradiciju, nema potrebu da poseže za tuđom istorijom i tradicijom.“

Srbija, dodaju iz ove kancelarije, želi najbolje moguće odnose sa Albanijom i Albancima i zato je, kažu, neophodno zaustaviti velikoalbanske propagandiste i falsifikatore istorije.

Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran ali odlučan način, navodi u saopštenju Ministarstvo kulture i informisanja.

You may also like
ZLOČIN BEZ KAZNE Godišnjica ubistva srpske dece u Goraždevcu
MISTERIJA U BRANIČEVU Otkriveni jerusalimski olovni sarkofazi sa nakitom
HUMANOST NA DELU „Kosovsko Pomoravlje“ opremilo novu kuću za Maksimoviće
Foto: commons.wikimedia.org
KVIZ ZNANJA IZ SRPSKE KULTURE Da ne zaboravimo ko smo i odakle smo

Leave a Reply