Home > FILANTROPIJA I HUMANOST > APEL UNICEF ZA HITNU POMOĆ Pandemija ugrožava 1,8 milijardi dece

APEL UNICEF ZA HITNU POMOĆ Pandemija ugrožava 1,8 milijardi dece

Foto: Pixabay.com

Agencija Ujedinjenih nacija za decu i omladinu (UNICEF) apelovala je na pomoć deci pogođenoj humanitarnom krizom, koja su sada ugrožena pandemijom korona virusa, istakavši da je za te svrhe potrebno 1,6 milijardi dolara. To je više nego dvostruko veća suma u odnosu na početni zahtev UNICEF-a od pre dva meseca.

Do kraja marta UNICEF je dobio 215 miliona dolara, navodi se u saopštenju te međunarodne organizacije.

“Videli smo šta pandemija radi zemljama sa razvijenim zdravstvenim sistemima i zabrinuti smo šta bi mogla da učini zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima i manjim resursima“, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore (Henrietta Fore).

Pandemija je zdravstvena kriza koja brzo postaje kriza dečijih prava, objasnila je Fore. “Ova sredstva pomoći će nam da odgovorimo na krizu, oporavimo se od nje i zaštitimo decu od njenih efekata”, navodi ona.

Analiza UNICEF-a pokazala je da oko 77 odsto dece, ili 1,8 milijardi, živi u jednoj od 132 zemlje u kojima su uvedena određena ograničenja kretanja zbog pandemije. UN su prošle nedelje apelovale da se pomogne ugroženim zemljama tražeći 6,7 milijardi dolara kao pomoć za 63 države, uglavnom u Africi i Latinskoj Americi.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Antonio Guterres) izrazio je zabrinutost zbog neadekvatne podrške siromašnim zemljama, ali i žaljenje zbog podeljenosti međunarodne zajednice u borbi protiv korona virusa.

Možda vas i ovo interesuje
DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra
Foto: Pixabay.com
PARADA PONOSA ODLOŽENA ZBOG PANDEMIJE Nema sistemske zaštite i brige za LGBT osobe
OSNAŽIVANJE MLADIH ROMKINJA Obrazovanjem protiv nasilja i dečjih brakova

Odgovori