Home > FILANTROPIJA I HUMANOST > UKINUTI PDV NA HUMANITARNU POMOĆ Olakšice donatorima tokom vanrednog stanja

UKINUTI PDV NA HUMANITARNU POMOĆ Olakšice donatorima tokom vanrednog stanja

Foto: Pixabay.com

Koalicija za dobročinstvo apelovala je na Vladu Srbije da oslobodi plaćanja PDV-a sve donatore koji doniraju neoprofitnim organizacijama, udruženjima, fondacijima i zadužbinama tokom perioda vanrednog stanja uvedenog u okviru mera za suzbijanje epidemije virusa Covid-19.

Ovu koaliciju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a u njoj su pored Pivredne komore Srbije još pet organizacija: Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum i Forum za odgovorno poslovanje.

Mera za oslobađanje plaćanja PDV-a, koju je Vlada Srbije predstavila u sklopu paketa ekonomskih mera, odnosi se samo na državne ustanove i davaoce koji doniraju svoje ili proizvode čijom se distribucijom bave, saopštila je fondacija “Catalyst Balkans”.

Međutim, ova mera ne obuhvata brojne organizacije, kao ni primaoce donacija, poput Crvenog krsta i Banke hrane, koje distribuiraju i doniranu hranu, sredstva, lekove, medicinsku opremu, odnosno sve preko potrebne namirnice i opremu koju sami ne proizvode, navodi se u saopštenju.

“Neprofitne organizacije i korporativne fondacije u velikoj meri pomažu ugroženom stanovništvu i doprinose suzbijanju posledica epidemije korona virusa. Koalicija za dobročinstvo pozdravlja sve ekonomske mere koje je Vlada brzo donela, ali je neophodno da mera oslobođenja plaćanja PDV-a bude proširena”, ističe “Catalyst Balkans”.

“Trebalo bi da obuhvati sve podjednako – i donatore i primaoce donacija, uključujući i domaće organizacije civilnog društva, koje su angažovane u pružanju pomoći građanima, kako nacionalno, tako i u okvirima svojih lokalnih zajednica. Važnost ove mere za njihovo efikasno delovanje u saniranju negativnih posledica pandemije prepoznale su i brojne druge organizacije i udruženja, poput NALED, AmCham, FIC i Digitalne Srbije“, izjavila je Ana Košel u ime Koalicije za dobročinstvo.

Koalicija za dobročinstvo je prošle nedelje uputila Vladi i Savetu za filantropiju, predlog mera u cilju suzbijanja posledica pandemije. Mere predviđaju formiranje radnog tela pri Savetu za filantropiju za koordinaciju saradnje sa civilnim društvom, uspostavljanje Kompenzacionog fonda za povraćaj PDV-a neprofitnim organizacijama, kao i privremeno ukidanje PDV-a na doniranje hrane.

Koalicija je preporučila i ukidanje bankarskih provizija i na namenske račune neprofitnih organizacija, kao što je to učinjeno za namenske organe državnih organa, kao i obezbeđivanje dozvola za kretanje zaposlenima u neprofitnim organizacijama, kako bi neometano mogli da nastave sa pružanjem pomoći na terenu.

Projekat za unapređenje okvira za davanje finansira USAID, a realizuje ga Koalicija za dobročinstvo.

Možda vas i ovo interesuje
DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji
Foto: Pixabay.com
POMOĆ NOVOM PAZARU Humanitarna akcija za nabavku medicinske opreme
Foto: Pixabay.com
FESTIVAL FILANTROPIJE Dobročinstvo kao navika
Foto: Pixabay.com
AKCIJA FONDACIJE DIVAC Pomoć za 50.000 najsiromašnijih građana Srbije

Odgovori