Home > KULTURA I EKOLOGIJA > Australijsko-srpski arheološki projekat „Glac“

Australijsko-srpski arheološki projekat „Glac“

U okviru saradnje Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu, u partnerstvu sa Muzejem Srema i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, predviđeno je dugogodišnje istraživanje kasno-antičke vile na nalazištu „Glac“, u blizini SremskeMitrovice.

Cilj saradnje je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta, kao i omogućavanje mladim istraživačima dakorišćenjem najsavremenijih metoda proučavaju antičko nasleđe.

Krajem XIX veka na imanju Petra Glaca (Peter Glatz), po kojem nalazište i dobija ime, pronađeni su ostaci nekoliko građevina. Iskopavanjima koja su kasnije usledila otkriveni su mozaici i zidni ukrasi načinjeni od skupocenih vrsta kamena. Geofizičkom metodom 2014. godine je utvrđeno da se ostaci antičke arhitekture prostiru na površini od čak četiri hektara.

Nalazište je udaljeno oko četirikilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem III i u IV veku bio jedna od četiri prestonice rimskog carstva. U Sirmijumu i neposrednoj okolini rođeno je deset rimskih careva. U spisima o rimskim vladarima De Caesaribus, koji se najčešće pripisuju Aureliju Viktoru navodi se da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari. Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi su došli do pretpostavke da se upravo na ovom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.

Projekat „Glac“ podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će biti obučavani srpski, australijski i drugi inostrani studenti i đaci. Krajnji cilj projekta je da se predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Na prostoru današnje Srbije rođeno je osamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani.

Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće ovo australijsko-srpsko istraživanje.

Projekat „Glac“ su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Australije u Beogradu i Grad Sremska Mitrovica.

Zaviše informacija i novosti o projektu, posetite glacproject.com ili na info@glacproject.com.

You may also like
MUZIČKA TRADICIJA DUGA GENERACIJAMA Aleksandar Živković, violončelista i muzikoterapeut
Sirmijum: Prošlost i budućnost

Leave a Reply