Home > KULTURA I ISTORIJA > DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, čime je formalno okončan Drugi svetski rat u Evropi. Ovaj dan predstavlja važan istorijski trenutak i priliku za sećanje na žrtve jednog od najrazornijih sukoba u ljudskoj istoriji. Kapitulacija Nemačke potpisana je 7. maja 1945. godine u Reimsu u Francuskoj, a zatim ponovo 8. maja u Berlinu, što je stupilo na snagu 9. maja po moskovskom vremenu.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još
nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja). U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Sovjetski Savez je pretrpeo ogromne gubitke tokom rata, sa procenama koje variraju od oko 20 do preko 27 miliona ljudi. Bitka za Leningrad jedan je od najtragičnijih primera, gde je tokom 872 dana opsade poginulo preko milion ljudi, većinom civili.

Dan pobede ostaje važan datum za sećanje na strahote rata i značaj mira. Slavi se kako bi se odalo poštovanje milionima koji su izgubili svoje živote i kao podsetnik na cenu koju je svet platio za slobodu.

Leave a Reply