Home > FILANTROPIJA I HUMANOST > DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji

DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji

Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja realizaciju projekta pomoći građanima iz osetljivih kategorija koji su posebno pogođeni krizom izazvanom korona virusom i kojima je potrebna dodatna briga i podrška, podelom porodičnih paketa pomoći najugoženijima u Beogradu i u Srbiji.

Ukupno 1.454 paketa je podeljeno u Beogradu najugroženijima uz pomoć sledećih udruženja – Svratište za decu, Prihvatilište za stare (Kumodraška), Udruženje Dah, Krov nad glavom, Obrok za porodicu, Centar za unapređenje društva, USOP – Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om i prevencijom HIV-a (u Beogradu i Novom Sadu) i HC ROM, Obrenovac. Od toga je 580 paketa namenjeno ljudima koji nemaju svoj dom, saopšteno je iz Fondacije Divac.

“Deca i porodice kojima Svratište pruža podršku su jedna od najugroženijih grupa u našem društvu, čiji je položaj dodatno ugrožen tokom trajanja epidemije korona virusa. Uz pomoć donatora, poput ‘Divac fondacije’, podelili smo preko 1.500 paketa sa hranom i higijenskim proizvodima. Hvala ‘Divac fondaciji’ što je prepoznala potrebe dece sa kojom radimo i značaj usluge Svratište za decu“, izjavila je Mina Lukić, koordinatorka Svratišta za decu.

Prihvatilište za stare (Foto: Fondacija Divac)

“U toku je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna prvi paketi su podeljeni u sedam gradova Srbije – u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera – sa lokalnim institucijama, udruženjima građana i volontera i Crvenim krstom od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili  gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica. U toku dvomesečne akcije „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, navodi se u saopštenju.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji. Paketi sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima biće podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici.

You may also like
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra
Foto: Pixabay.com
PARADA PONOSA ODLOŽENA ZBOG PANDEMIJE Nema sistemske zaštite i brige za LGBT osobe
Foto: Pixabay.com
FESTIVAL FILANTROPIJE Dobročinstvo kao navika
Foto: Pixabay.com
POMOĆ DECI IZ 120 SOCIJALNO UGROŽENIH PORODICA Neophodni hrana i sredstva za higijenu

Leave a Reply