Home > FILANTROPIJA I HUMANOST > DNEVNIK RATNOG HIRURGA Potresna svedočanstva sa krajiškog i sarajevskog ratišta

DNEVNIK RATNOG HIRURGA Potresna svedočanstva sa krajiškog i sarajevskog ratišta

Za hrabrost, humanost i rodoljublje hirurga Miodraga Lazića tokom građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, tačnije u Republici Srpskoj, šira javnost Srbije saznala je tek nakon njegove smrti sredinom aprila 2020. godine od posledica infekcije virusom Covid-19. Vlasti Srbije i Republike Srpske pomogle su objavljivanje njegovog „Dnevnika ratnog hirurga“.

Dobrovoljac iz Niša, ratni hirurg Miodrag Lazić više od četiri godine na krajiškom i sarajevskom ratištu, svojim rukama spašavao je teško ranjene borce. Njegovi saborci pričali su da je činio medicinska čuda, kojima je pomerao granice ljudske prirode.

Lazić je sahranjen na Novom groblju u Nišu, a jedan od najcenjenijih srpskih lekara, prema poslednjoj želji, ispraćen je uz zvuke „Marša na Drinu“. Patrijarh Pavle ga je odlikovao Ordenom svetog Save.

Foto: printscreen youtube.com

U toku je distribucija svim bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj drugog izdanja Lazićeve knjige „Dnevnik ratnog hirurga“, koji je objavila Informativna agencija Republike Srpske SRNA, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

„Time će čitalačka publika na ovim prostorima ponovo dobiti mogućnost da se u formi dnevnika upozna sa potresnim i neposrednim svedočanstvom o periodu koji je nedavno preminuli hrabri srpski hirurg proveo u ratnim bolnicama u Republici Srpskoj“, saopštilo je srpsko ministarstvo.  

Pomaganjem objavljivanja drugog izdanja knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je, kako navode, odužilo „samo mali deo duga koji javnost u Srbiji i Republici Srpskoj iskreno oseća prema velikom čoveku i lekaru“.

Leave a Reply