Home > FILANTROPIJA I HUMANOST > FILANTROPIJA U SRBIJI Uloženo više od milijardu dinara

FILANTROPIJA U SRBIJI Uloženo više od milijardu dinara

U društveno odgovorne aktivnosti u 2017. godini uloženo je više od miljardu dinara, od toga za podršku lokalnoj zajednici bilo je namenjeno 358,6 miliona dinara, za poboljšanje uslova u radnom okruženju 494,3 miliona dinara, dok su investicije u zaštitu životne sredine iznosile 205,8 miliona dinara, pokazuje istraživanje Foruma za odgovorno poslovanje.

Podržano je ukupno 757 organizacija i 714 projekta kroz 904 pojedinačne donacije, a najveći broj projekata realizovan je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Godinama unazad najveći broj kompanija podržava projekte iz oblasti obrazovanja, a podrška je usmeravana najviše ka projektima namenjenim deci i odraslima sa invaliditetom, talentovanim mladima i ekonomski ugroženimgrađanima.

Više od 140.030 direktnih korisnika podržano je kroz različite projekte korporativne filantropije u toku 2017. godine, a čak 8 od 10 partnerstava predstavlja nastavak saradnje od prethodnih godina. Ukupna podrška lokalnim zajednicama iznosi 358,6 miliona dinara od čega 54 odsto jesu direktne donacije iz budžeta kompanije.

Prošle godine, uloženo je ukupno 494,3 miliona dinara u usavršavanje zaposlenih i poboljšanje uslova bezbednosti i zdravlja na radu, a zaposleno 451 osoba sa invaliditetom. Takođe, 5.247 mladih prošlo je različite programe usmerene na poboljšanje zapošljivosti, od kojih je 197 zaposleno nakon prakse, a 53 odsto kompanija sprovodi aktivnosti u pravcu podsticanja preduzetničke kulture mladih.

U projekte usmerene na zaštitu životne sredine investirano je 205,8 miliona dinara, što značajno više u odnosu na prošlu godinu, dok je 12,3 miliona kilograma različitih vrsta otpada predato na reciklažu.

Kroz poreze kompanije su doprinele državnom budžetu sa 16,9 milijardi dinara, dok je na donacije u robi i uslugama koje su ukupno iznosile 19,3 miliona dinara naplaćen PDV u iznosu od 3,4 miliona dinara.

Godišnje istraživanje o ulaganjima članica u društveno odgovorne aktivnosti realizuje se među članicama Foruma za odgovorno poslovanje od 2012. godine, a pokrenuto je sa ciljem unapređenja transparentnosti davanja i praksi društveno odgovornog poslovanja kroz redovno merenje i izveštavanje javnosti.

U istraživanju je učestvovalo 17 kompanija Foruma za odgovorno poslovanje: Banca Intesa, Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, CRH Srbija, Delhaize Serbia, Deloitte, Delta Holding, Direct Media, Erste Banka, Eurobank Srbija, ManpowerGroup Srbija, Societe Generale Srbija, Telekom Srbija, Telenor, Titan Cementara Kosjerić, UniCredit Bank Srbija, Vip mobile i Vojvođanska banka.

Publikaciju FOP Godišnji upitnik za 2017, kao i istraživanja iz prethodnih godina nalaze se na sajtu odgovornoposlovanje.rs.

You may also like
Foto: Srbi za Srbe
NEHUMANI USLOVI ZA ŽIVOT U KUĆI STAROJ 170 GODINA Apel za pomoć porodici Cvetanović
Foto: Pixabay.com
POMOĆ NOVOM PAZARU Humanitarna akcija za nabavku medicinske opreme
Foto: Pixabay.com
FESTIVAL FILANTROPIJE Dobročinstvo kao navika
Foto: Srbi za Srbe
JEDNA PORODICA, POLA ŠKOLE Potrebna pomoć za Nedoviće iz srca Šumadije

Leave a Reply