Home > LJUDSKA PRAVA > FEJSBUK PROTIV ISTINE Zabranjen nalog sa fotografijama ustaških zločina

FEJSBUK PROTIV ISTINE Zabranjen nalog sa fotografijama ustaških zločina

Kompanija Fejsbuk (Facebook) blokirala je stranicu Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina“ koja objavljuje fotografije ustaških zločina, uz obrazloženje da objave na toj stranici šire govor mržnje, versku netrepeljivost i ne pridržavaju se pravila zajednice ove društvene mreže.

Ova ustanova je saopštila da je stranica Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ blokirana od strane Fejsbuk administratora.

“Administratoru naše stranice, Marku Jankoviću koji je zaposlen u ustanovi, izbrisan je Fejsbuk profil, sa obrazloženjem da objave koje su se nalazile na našoj fejsbuk stranici šire govor mržnje, versku netrpeljivost i ne pridržavaju se pravila Fejsbuk zajednice”, navodi se u saopštenju.

Stranica Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ na ovoj društvenoj mreži pokrenuta je 12. maja 2020 godine.

“Na samom početku, prilikom pokretanja Fejsbuk stranice, morali smo iz opisa izbaciti termin ‘ustaški zločin’ da bismo mogli registrovati stranicu. Kada smo 26. maja objavili tekst pod naslovom „Logorisanje i pljačka Srba iz Bosanske i Hrvatske Dubice maja 1942. godine“, 1. juna nam je blokirana stranica na 30 dana sa obrazloženjem da kršimo pravila zajednice”, dodaju iz ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“.

“Nakon naše žalbe, istog dana smo dobili izvinjenje uz obrazloženje da su oni napravili grešku. Sledećeg dana, za istu objavu, dobili smo novu blokadu od 30 dana, na koju smo se opet žalili i dobili ponovo izvinjenje uz isto obrazloženje. U sredu 3. juna za istu objavu i uz isto obrazloženje izbrisan je fejsbuk profil administratora stranice Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, Marka Jankovića, čime je onemogućena dalja administracija nad fejsbuk stranicom Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“.

S obzirom da nam je trenutno onemogućen pristup Fejsbuk stranici, obaveštavamo javnost da smo u narednom periodu dostupni putem naše službene veb stranice jusp-donjagradina.org, navodi se u saopštenju.

Raspad SFR Jugoslavije uticao je i na Spomen-područje Jasenovac. Nekada jedinstven Memorijal, podeljen je na dva dela: Spomen-područje Jasenovac u Republici Hrvatskoj i Spomen-područje Donja Gradina u Republici Srpskoj. Pravni status Spomen-područja Donja Gradina rešen je 1996. godine. Tek 2002. godine osnovana je Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ sa ciljem da čuva uspomenu na žrtve Koncentracionog logora Jasenovac, da istražuje i naučno prezentuje ustaški zločin genocida u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da održava prostor Memorijala.

You may also like
FILM O STRADANJU SRPSKE DECE U JASENOVCU Zafranović dobio sredstva za snimanje „Djece Kozare“
Foto: sr.wikipedia.org
DAN REKE SAVE Četiri države, milioni ljudi i milenijumi istorije
Foto: commons.wikimedia.org
PREKRAJANJE ISTINE Na spomen tabli izostavljeno da je Diana Budisavljević spasila srpsku decu

Leave a Reply