Home > KULTURA I EKOLOGIJA > Film „KRALJEVSKI TOP – ISTORIJA SRPSKE KRUNE“ ili koje sve znamenje je izliveno od topa vožda Karađorđa

Film „KRALJEVSKI TOP – ISTORIJA SRPSKE KRUNE“ ili koje sve znamenje je izliveno od topa vožda Karađorđa

Foto: Pixabay.com

Srećan vam Spasovdan – krsna slava Beograda, srpske prestonice! Da li znate šta predstavlja predmet zaveden pod inventarskim brojem 203/2529 u Muzeju istorije Srbije u Beogradu? Verovatno ne, ali do kraja ovog teksta ćete saznati.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Spasovdan – praznik Vaznesenja Hristovog koje se obeležava u 40. dan od Vaskrsa. Tog dana je Hristos ponovo došao među učenike i podao im blagoslov da propovedaju Jevanjđelje.

Današnji praznik je i krsna slava grada Beograda, a time se čuva uspomena na ovaj dan 1403. godine kad ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom.

Na ovaj blagdan je i Sveti Sava krunisao Stefana Prvovenčanog za Kralja Srbije i dao crkveni blagoslov kralju za ovu uzvišenu dužnost, a ondašnju srpsku državu još 1217. godine uvrstio u redove najmodernijih tog doba.

Krunisanje Stefana Prvovenčanog, grafika Anastasa Jovanovića (Foto: sr.wikipedia.org)
Krunisanje Stefana Prvovenčanog, grafika Anastasa Jovanovića (Foto: sr.wikipedia.org)

„Kad lastama ponestane hrane i kad se stud približi, one se onda kreću u tople predele, u predele obilne suncem i hranom. Napred leti jedna lasta prosecajući vazduh i otvarajući put, a njoj sledi ostalo jato. Kad nestane hrane za dušu našu u ovom materijalnom svetu, i kad se približi stud smrti – o, ima li kakva lastavica, koja će nas povesti u topliji predeo, gde je obilje toplote i hrane duhovne? Ima li takvog predela? Ima li, ima li, takve lastavice?“, zapisao je Sveti Nikolaj Velimirović u sozercanju značaja Spasovdana – Vaznesenja Hristovog.

Ima li boljeg dana i većeg praznika da upravo danas saznamo šta se zapravo krije iza onog inventarskog broja sa početka ovog teksta?
Pred vama je jedan čas iz srpske istorije koji rasvetljava onaj njen deo koji je do sada bio nepoznat široj javnosti.

Posle uspešnih bioskopskih i festivalskih projekcija film je od danas dostupan besplatno na internetu. Film možete pogledati OVDE.

Kraljevski top

„Kraljevski top – Istorija srpske krune“ je dokumentarno-istorijski film Velimira Stojanovića i scenariste Dragana Markovića, koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od topa Vožda Karađorđa iz Prvog Srpskog Ustanka.

Ovaj film kroz arhivski materijal osvetljava ključne istorijske događaje dvadesetog veka, otkrivajući i one manje poznate istorijske činjenice i društveno političke prilike u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti Srpskog naroda.

Autor: Dalibor Popović Pop, producentska kuća „Pop Art Media“

Možda vas i ovo interesuje
PREMIJERA FILMA “SEDAM HILJADA DUŠA” Stradanje 90.000 srpskih zarobljenika u Prvom svetskom ratu
FILM O STRADANJU SRBA u austrougarskim logorima u Češkoj “Sedam hiljada duša”

Odgovori