Home > KULTURA I EKOLOGIJA > FILM O STRADANJU SRBA u austrougarskim logorima u Češkoj “Sedam hiljada duša”

FILM O STRADANJU SRBA u austrougarskim logorima u Češkoj “Sedam hiljada duša”

Stradanje oko 90.000 srpskih zarobljenika (vojnika i civila) tokom Prvog svetskog rata u austrougarskim logorima na području današnje Češke, od kojih se 7.000 njih nikada nije vratilo svojim kućama, tema je filma “Sedam hiljada duša” režisera Sanjina Mirića koji će premijerno biti prikazan 26. marta u Domu omladine u Beogradu.

Ovaj dokumentarno-igrani film obrađuje istorijsku temu o kojoj se kod nas ne zna mnogo – život i stradanje oko 90.000 naših ljudi koje je austrougarska vojska deportovala u logor Braunau i druge logore u vreme Velikog rata.

Kroz dokumentovane delove u kojima su korišćene originalne fotografije iz bečkog i istorijskog arhiva Srbije koje do sada nisu bile dostupne javnosti i izjave istoričara iz Češke i Srbije film pokazuje period neposredno pred i za vreme Velikog rata, tokom izgradnje logora od strane austrougarske i odvođenje u zarobljeništvo našeg stanovništva.

U igranom delu režiser rekonstruiše uslove u kojima su živeli zarobljenici dok su tih godina bili u logorima. U filmu, između ostalih, glume Jelena Ćirić i Lordan Zafranović.

Muziku za film su dali Sanja Ilić i Bora Dugić a narator je srpski glumac Tihomir Stanić. Plakat za film je slika našeg slikara naive Zorana Anđelkovića.

Film je snimljen uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

U filmu se nalaze i iskazi naslednika onih koji su preživeli logor Braunau i na osnovu čijih svedočenja je urađena delimična rekonstrukcija uslova u kojima su naši zarobljenici živeli od 1915-1918 godine.

Među 30.000 zarobljenika iz Srbije bilo je više od 2.000 dečaka koji su godinama u logoru živeli pod izuzetno teškim uslovima. Tokom 1916. godine umiralo je po 40 vojnika i civila svakog dana što od bolesti, iscrpljenosti i loših uslova života. Igrani deo filma kroz scene koje su snimane u Češkoj na originalnim lokacijama prikazuje njihov život logaraša sve te godine.

Pored logora Braunau, u Češkoj se nalazilo još nekoliko logora u kojima su boravili srpski zarobljenici a to su Neđmeđer i Jindrihovice. Kroz Braunau je prošlo preko 30.000 srpskih zarobljenika, kroz Jindrihovice oko 40.000 a u Neđmeđeru je bilo oko 21.000 zarobljenika.

Danas se na prostoru mesta Jindrihovice nalazi spomen kosturnica, u kojoj počiva njih 7.100, čiji su posmrtni ostaci tu dopremljeni iz raznih logora. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji Češke i Srbije posle Velikog rata započeta je ekshumacija iz raznih logora.

U Jindrihovcima je 1931. godine sagrađen mauzolej posvećen našim stradalnicima, a češka vlada na čelu sa predsednikom Tomašom Masarikom je odlučila da ovaj objekat pokloni Kraljevini Jugoslaviji. Mauzolej dobija poseban status i postaje teritorija tadašnje kraljevine. Taj status je do danas ostao nepromenjen, tj. mauzolej pripada Republici Srbiji.

Film je posvećen onima koji se u Srbiju nisu vratili i koji počivaju daleko od svoje domovine.

Možda vas i ovo interesuje
PREMIJERA FILMA “SEDAM HILJADA DUŠA” Stradanje 90.000 srpskih zarobljenika u Prvom svetskom ratu
Foto: Pixabay.com
Film „KRALJEVSKI TOP – ISTORIJA SRPSKE KRUNE“ ili koje sve znamenje je izliveno od topa vožda Karađorđa

Odgovori