Home > FILANTROPIJA I HUMANOST > HRIŠĆANSKA MISIJA “CARITASA” IZ ŠAPCA Podrška ljudima na margini

HRIŠĆANSKA MISIJA “CARITASA” IZ ŠAPCA Podrška ljudima na margini

Foto: caritas-sabac.com

Bez mnogo pompe i promocije, humanitarna organizacija “Caritas Šabac” punih 20 godina pomaže najugroženije stanovnike Srbije, a sada je fokusirana na pomoć odraslim osobama sa mentalnim smetnjama kroz pružanje usluga u zajednici i projekte socijalnog preduzetništva. Do sada je, prema rečima direktora ove organizacije Miroljuba Nikolića, pomoć obezbeđena za više od 10.000 osoba a podrška se pruža svima bez obzira na religijsku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

Nikolić za “Sowa-media” kaže da je tokom pandemije korona virusa Caritas Šabac pružao licencirane usluge socijalnu zaštite: pomoć u kući, dnevne boravke I stanovanje uz podršku. U Šapcu je bio uključen u odvoženje hrane korisnicima narodne kuhinje na kućnu adresu. Sve vreme krize deljena je pomoć u hrani i lekovima, a u maju će biti podeljeno 300 paketa sa hranom i higijenom.

Aktivnosti u vreme pandemije su u najvećoj meri bile namenjene starim osobama, osobama sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama i socijalno ugroženom stanovništvu, naveo je Nikolić.

Foto: caritas-sabac.com

Tokom vanrednog stanja, s obzirom na dugogodišnje iskustvo u reagovanju za vreme vanrednih situacija, Caritas Šabac je rad brzo organizovao i bazirao se na rad na terenu i pružanje pomoći ljudima, kaže naš sagovornik. Za vreme pandemije naši timovi za pomoć u kući su bili stalno na terenu, svih sedam dana u nedelji u najvećoj meri u dve smene. Dnevni boravci su u saradnji sa kriznim štabovima radili smanjenim kapacitetima i pružali uslugu osobama koji nemaju porodičnu podršku. Humanitarna pomoć se delila svakodnevno, dodaje Nikolić.

Caritas Šabac pruža četiri usluge licencirane kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Reč je o, kako navodi Nikolić, uslugama pomoć u kući na teritoriji pet lokalnih samouprava (Šabac, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva i Mali Zvornik), dnevnim boravcima za osobe sa mentalnim smetnjama u objektima u Šapcu i Bogatiću i stanovanje uz podršku, kao i humanitarnom radu i delovanju u vanrednim situacijama.

Aktivnosti iz oblasti socijalnog preduzetništva se realizuju kroz preduzeće “Socijalna Sinergija”, u okviru kojeg je servis za hemijsko čišćenje i pranje veša „Elio“ i uslužna čišćenja prostorija, i “Avliju održivog razvoja”, socijalni biznis koji je spoj više delatnosti – kuhinja i ketering, restoran, destilerija, primarna i sekundarna poljoprivredna proizvodnja, rekao je Nikolić za portal “Sowa-media”. Kroz obe aktivnosti zapošljavaju se osobe iz socijalno ugroženih grupa, a poseban cilj je profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Foto: caritas-sabac.com

Ova dva preduzeća, koja su prvenstveno orijentisana na rešavanje socijalnih problema, svu zaradu reinvestiraju u te svrhe. “Avlija održivog razvoja” je više od restorana. Nastala je na nekada napuštenom imanju u Bogatiću, a održivom je čini, kako kaže Nikolić, naša snaga uverenja da zajedno možemo stvarati šanse za one kojima su potrebni pomoć i podrška, a da oni mogu stvarati jednako kao svi ostali. “Na tom temelju sagradili smo ‘Avliju’ u kojoj ćete pronaći mir, pronaći tišinu, ponovo otkriti zaboravljene mirise i ukuse, upoznati život na izvoru, biti podrška i ohrabrenje za ljude koji su ovde pronašli drugi dom i počeli novi život”, navodi on.

Uz angažovanje osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama, kroz druženje, na imanjima u Bogatiću, Badovincima i Vukošiću korisnici podrške “Caritas Šabac” proizvode povrće i voće koje se koristi za pripremu hrane u restoranu i za pripremu sokova, džemova, slatka i domaće rakije. “Avlija” je pogodna za organizaciju stručnih seminara, konferencija i obuka, odlično mesto za poslovne ručkove i dečje rođendane.

Caritas Šabac sprovodi istraživanje pod nazivom „Praćenje faktora rizika po zdravlje neformalnih negovatelja u Republici Srbiji“ koje je podržano od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Upitnik je namenjen osobama koje neguju ili su negovale obolelog i funkcionalno zavisnog člana porodice, ili osobu/e sa kojom nisu u srodstvu a da to nije profesija kojom se bave i ne dobijaju naknadu za taj rad. Upitnikom želimo da ispitamo uticaj i efekte neformalne nege na zdravlje negovatelja, navode iz Caritas Šabac.

Socijalno preduzeće “Socijalna Sinergija” zapošljava osobe iz društveno ugroženih grupa. Po rečima Nikolića, servis za hemijsko čišćenje i pranje veša je nazvan “Elio”, od italijanskog prevoda grčke reči “helios” što znači sunce, a italijanski naziv je uzet jer su mnogobrojni dobročinitelji iz te zemlje nesebično pomagali u realizaciji ovog projekta. ”Simbolično, mislimo da će preko radnog angažovanja osobe dobiti novi život, da ćemo sunce doneti osobama kojima veš budemo prali bez naplate, te da ćemo nastaviti da zračimo i budemo svetlost za ljude koji žive oko nas”, navodi on.

“Elio” je prerastao u Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Socijalna Sinergija d.o.o.” Šabac sa ciljem da se obezbedi puna socijalna uključenost žena iz društveno ugroženih grupa i obezbedi profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ovaj servis obezbeđuje usluge hemijskog čišćenja, pranja, sušenja i peglanja veša i čišćenja prostorija visokog kvaliteta po pristupačnim cenama i besplatne usluge za osobe iz vulnerabilnih grupa. Uglavnom je namenjen korisnicima usluge “pomoć u kući” i drugim starim, nemoćnim i invalidnim licima koja su socijalno ugrožena a koja nisu u stanju da održavaju higijenu, za koje se usluge obavljaju besplatno.

Foto: caritas-sabac.com

“Caritas Šabac” u okviru svog delovanja ima i “Centar za slušanje”, koji je nastao na principu rada takvih centara u Italiji, a to je zapravo kancelarija koja je dostupna svima i gde bilo ko, ko ima neki problem, može da dođe, bez obzira na religijsku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost, da bude primljen i saslušan i čiji će problemi biti shvaćeni. “Korisnicima se pomaže na više načina: razgovorom, upućivanjem u oblike socijalne zaštite i na institucije koje nude različite usluge, povezivanjem sa aktuelnim Caritasovim projektima i uslugama, pružanjem pomoći u hrani, odeći i obući, lekovima i vitaminima i dr”, dodaje Nikolić. Kroz projekat “Centar za slušanje” pomognuto je oko 3.500 porodica i 10.000 osoba. u skladu sa mogućnostima i raspoloživim sredstvima.

Još jedna od usluga koje “Caritas Šabac” pruža svojim korisnicima sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama jeste “stanovanje uz podršku” za samostalan život. Ova usluga realizuje se u stanu “Sv. Jovan” u Bogatiću na udaljenosti dva kilometra od centra Bogatića, i Doma zdravlja i Centra za socijalni rad, u mirnom i bezbednom kraju, okruženo porodičnim kućama i imanjima. Na ovaj način se, kako kaže Nikolić, osigurava bezbedno okruženje i nadzire bezbednost korisnika, pružaju se pomoć i podrška u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba i obezbeđuje okruženje u kome su dostupne raznovrsne socijalne, obrazovne, zdravstvene, kulturno zabavne, sportske i rekreativne usluge u skladu sa identifikovanim potrebama korisnika.

“Caritas Šabac” obezbeđuje i usluge dnevnog boravka osobama sa mentalnim smetnjama i sa intelektualnim poteškoćama na dva mesta – u prostorijama “Sv.Sofija” u Šapcu, koji je i prvi takve vrste u Srbiji, i “Sv. Jovan” u Bogatiću. Ovi dnevni boravci su prilagođeni i adekvatno opremljeni najsavremenijim sredstvima i pomagalima za rad, a korisnici uz potrebni nadzor zadovoljavaju razvojne potrebe, stiču i razvijaju životne veštine, ličnu i društvenu odgovornost radi razvoja samostalnosti, socijalnih, saznajnih i drugih važnih funkcija.

Foto: caritas-sabac.com

Uslugu “pomoć u kući” “Caritas Šabac” pruža od 2001. godine i do sada je bilo uključeno oko 2.000 korisnika. Ona je dostupna odraslima i starijima radnim danima od 8 do 16 časova a u slučaju potrebe i u popodnevnim časovima i vikendom. Korisnici usluge su stare osobe, odrasla lica sa telesnim invaliditetom, odrasle osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama, odrasla lica na postoperativnom/posthospitalnom tretmanu, odrasli sa hroničnim oboljenjima i odrasle osobe u terminalnoj fazi. Svrha ove usluge je podrška korisnicima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, u sopstvenim domovima, kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovog života i sprečio smeštaj u institucije.

Caritas Šabac je deo međunarodne mreže “Caritas Internationalis” koji je aktivan u skoro 200 država širom sveta. U Šapcu je prisutan od 1992. godine kroz pojedinačne projekte, a od 2004. godine otpočinje realizaciju i onih dugoročnih. “Caritas” je socio-humanitarna organizacija Katoličke crkve, čija je misija zaštita i promocija dostojanstva svake ljudske osobe. Ova organizacija pomaže najviše osobama koje žive na marginama društva: starim licima, usamljenima, bolesnima, siromašnima, osobama sa mentalnim poteškoćama i drugima.

Možda vas i ovo interesuje
DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra
Foto: Pixabay.com
PARADA PONOSA ODLOŽENA ZBOG PANDEMIJE Nema sistemske zaštite i brige za LGBT osobe
Foto: Pixabay.com
POMOĆ DECI IZ 120 SOCIJALNO UGROŽENIH PORODICA Neophodni hrana i sredstva za higijenu

Odgovori