Home > LJUDSKA PRAVA > ISTORIJSKI POMAK ZA CRNU GORU Parlament legalizovao istopolne brakove

ISTORIJSKI POMAK ZA CRNU GORU Parlament legalizovao istopolne brakove

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, za koji su glasala su 42 poslanika, dok je pet je bilo protiv.  Predlog yakona koji legalizuje istopolne brakove bio je u skupštinskoj proceduri prošle godine, ali nije dobio potrebnu većinu prilikom glasanja na sednici parlamenta 31. jula.

Predlogom zakona istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece.

Posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera. Partneri imaju pravo na međusobno nasleđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, kao u pogledu prava iz socijalne i dečje zaštite.

Crnogorski premijer Duško Marković pozdravio je usvajanje zakona. „Ovo je veliki iskorak u pravom smeru za crnogorsko društvo, njegovu demokratsku zrelost i proces integracije. Ravnopravnost i jednaka prava za sve osnov su ljudskih i evropskih vrednosti„, poručio je Marković na Twitteru. On je dodao je da „u evropskoj Crnoj Gori nema i ne treba da bude mesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredeljenja„.

Iz organizacije LGBTI  forum progres su usvajanje zakona ocenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

„Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona“, navode u saopštenju. Oni su ocenili da činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

You may also like
Foto: Pixabay.com
PARADA PONOSA ODLOŽENA ZBOG PANDEMIJE Nema sistemske zaštite i brige za LGBT osobe
Foto: twitter.com/EU_Commission
SJAJ DUGINIH BOJA Proslava različitosti, isticanje zajedništva
Foto: Privatna arhiva
BORIS MILIĆEVIĆ Pre svega sam Srbin, pa gej i patriota
Foto: Pixabay.com
PANDEMIJA POGORŠALA INAČE TEŠKU SITUACIJU LGBTI OSOBA Potrebna pomoć najugroženijima

Leave a Reply