Home > LJUDSKA PRAVA > JUTKA OSUĐEN NA TRI MESECA ZATVORA Marija Lukić zadovoljna presudom

JUTKA OSUĐEN NA TRI MESECA ZATVORA Marija Lukić zadovoljna presudom

Bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka prvostepeno je osuđen na tri meseca zatvora za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić, presudio je u petak Osnovni sud u Kruševcu. Sud nije našao nikakve olašavajuće okolnosti pošto je Jeličić do sada već tri puta osuđivan krivično uslovnim kaznama.

Advokat Borivoje Borović, koji je zastupao Mariju Lukić, rekao je posle izricanja presude da je pao prvi politički moćnik u Srbiji. „Dobio je bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri meseca za nedozvoljene polne radnje. Zadovoljni smo presudom i ovo je jedan dobar pomak za pravosuđe. ‘Pravda za Mariju’ je veoma važna za Srbiju, i ona je prva žena koja je uspela da pošalje u zatvor jednog moćnika koji se pozivao na najviše državne organe misleći da će ga zaštiti na sudu“, naglasio je Borović posle izricanja presude.

Tužilaštvo je zatražilo jedinstvenu kaznu zatvora od sedam meseci zatvora, dok se Jutka se izjasnio da mu je ceo postupak politički napakovan. Inače, Jeličić nije prisustvovao izricanju presude, jer se nakon pauze koju je odredio sudija Aleksandar Kocić, nije ni vratio u sudnicu.

„Zadovoljna sam presudom, i pored toga što je oslobođen za krivično delo polno uznemiravanje. I pored toga, drago mi je da je proglašen krivim. Posle dve godine, konačno je stavljena tačka na ovaj slučaj“, rekla je Marija Lukić, preneli su beogradski mediji.

„Drugostepeni postupak će vrlo brzo doneti postupak“, naglasio je Borović. Prema njegovim rečima, odustalo se od veštačenja drugog telefona i zato je Jeličić i oslobođen za delo polno uznemiravanje.

„Da smo to tražili, suđenje bi trajalo još godinu dana, i pretilo bi da ceo slučaj zastari. Nesporno je dokazano da je vršio pritisak na policiju i sud, da je slao batiniše na Mariju. I na završnoj reči je pokazao bahatost i nije pokazao nikakvo kajanje„, kazao je Borović.

U Osnovnom sudu u Kruševcu u petak su iznete završne reči. Iz tog suda su rekli da će organizacija suđenja biti sprovedena u skladu sa odlukom Grada Kruševca o proglašenju vanredne situacije i u skladu sa pravilima koje je sud doneo radi zaštite zdravlje zaposlenih i stranaka i sprečavanja daljeg širenja korona virusa.

Poslednji pretres odigrao se 19. juna, ponovo bez prisustva Jeličića, budući da policija po nalogu za privođenje od 10. juna nije pronašla okrivljenog na adresi, a potom je 22. juna Osnovni sud odbio predlog tužilaštva da okrivljenom odredi pritvor.

Ispred zgrade suda u Kruševcu u pteka su se okupile organizacije koje se bore za prava žena i njihovu zaštitu od nasilja, a u organizaciji “Peščanika” iz Kruševca. Noseći transparente na kojima je pisalo “Nađoste li ga”, “Da nije možda u skupštini”, “Pravda za Mariju”, želeli su da skrenu pažnju javnosti da je bitno da se ovaj proces privede kraju.

Srpska napredna stranka je odnela ubedljivu pobedu u Brusu, osvojivši 16 od ukupno 29 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini, dok je lista „Za moderan Brus“ koju je predvodio Jeličić osvojila sedam mandata.

Izborni dan obeležilo je pojavljivanje Milutina Jeličića Jutke na biračkom mestu u toj opštini. Njegovo pojavljivanje uzburkalo je javnost jer je samo dva dana pre nego što se pojavio na biračkom mestu izbegao privođenje u Osnovni sud u Kruševcu nakon što je odbio da se pojavi na suđenju.

Možda vas i ovo interesuje
AKCIJA ZA PROMENE Formirana Zagovaračka grupa žena sa iskustvom nasilja
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (3) Zlostavljanje ima cilj, nikad potpuno ne prestaje
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (2) Zlostavljanje je priprema za zločin
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (1) Nasilje treba uočiti kad započne, još na nivou uvreda

Odgovori