Home > Nekategorizovano > „Knjaz Miloš“ u Vićenci

„Knjaz Miloš“ u Vićenci

U organizaciji Udruženja „U ime živih“, 16. septembra 2018. godine u italijanskom gradu Vićenci, nastupio je kamerni hor i orkestar „Knjaz Miloš“. Koncert posvećen stogodišnjici primirja u Prvom svetskom ratu organizovan je pod pokroviteljstvom ambasade Republike Srbije u Rimu, Crkve Svetog Luke u Vićenci i Unije za sport i kulturu „Vidovdan“ Trentino-Dolomiti.

Kamerni hor i orkestar „Knjaz Miloš“ svoju turneju je započeo 8. septembra 2018. godine, koncertom na platou ispred Hrama Svetog Save, a nakon uspešnih gostovanja u Bernu, Niederwil-u i Cirihu, svoju turneju su završili koncertom u Vićenci. Svoju duhovno-kulturnu misiju ostvaruju s blagoslovom Patrijarha srpskog Irineja, a čitav projekat je podržan od strane Vlade Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

 

Goran Aleksić, ambasador Srbije u Italiji

Unija za sport i kulturu „Vidovdan“ odazvala se pozivu Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova, da realizuje ovaj projekat, kao još jedan način da se predstavi deo srpske kulturne baštine Italijanima, jer ovakve manifestacije jačaju naš nacionalni identitet u dijaspori i neraskidivo je povezuju sa  kulturom i tradicionalnim vrednostima matice.

Uvodnu reč je paroh u Vićenci, otac Dalibor Đukić, zahvalivši se na prvoj poseti njihovom gradu dao njegovoj ekselenciji ambasadoru Srbije u Italiji Goranu Aleksiću, koji je izrazio svoje zadovoljstvo na organizaciji ovakvog koncerta i istakao koliko je važno organizovati ovakve manifestacije i ubuduće, jer je to jedan od najboljih načina predstavljanja države Srbije i njene kulturne baštine. On je poručo da srpska ambasada predstavlja sve Srbe u Italiji, ali i da svaki Srbin u Italiji predstavlja Srbiju i njen je ambasador. Da uspeh i ugled svakog pojedinca reprezentuje Srbiju u najboljem svetlu, ali i da je neophodno sačuvati jednistvo srpske zajednice u dijaspori. Zahvalio se na pozivu ocu Daliboru Đukicu, Udruženju „U ime živih“ kao i Uniji za sport i kulturu „Vidovdan“.

U ime domaćina gostima se zahvalio predsednik Unije za sport i kulturu „Vidovdan“ Đorđe Milanović, a posebno ocu Daliboru Đukiću i svim vrednim ljudima i udruženjima koja su na bilo kakav način pomogla realizaciji ovog koncerta. Posebnu zahvalnost je izrazio SKZ „Jelek“ iz Arzinjana, koji su u svojim prostorijama organizovali svečani ručak.

Konzul za region Veneto, gospođa Loreta Bađo se obratila prisutnima sa rečima: „Ponosna sam što sam već deset godina predstavnik jednog ovako divnog naroda koji živi na teritoriji regiona Veneto. Zahvaljujem se g. Đorđu Milanoviću na pozivu i pozdravljam vašeg ambasadora u Rimu. Očekujem nešto izvanredno danas od vašeg hora, jer dolazim iz porodice muzičara i znam koliko je rada potrebno uložiti i koliko je teško nositi to breme žrtvovanja da bi se postigao uspeh. Vaš ponos je i moj ponos!“

Nakon jednočasovnog programa, koji je vodila Svetlana Stanojlović Martinović, simbolično nazvanog „Otadžbina u srcu“, koncert se završio velikim aplauzom publike i pozdravom predsednika poslovnog saveta Udruženja „U ime živih“, profesora doktora Mihajla Rabrenovića. On je istakao da je jako značajno za nas Srbe obeležavanje ovako važnog datuma i odavanja počasti žrtvama Prvog svetskog rata. Izvođenje ovakvog duhovnog i umetničkog programa daju doprinos jačanju nacionalnog identiteta pripadnika naše dijaspore, ali i da je ovo još jedan od pravih načina da se naša kulturna baština predstavi zemljama u kojima naši ljudi žive.

Foto: Nenad Martinović  i Slaviša Petrović

You may also like
Foto: Privatna arhiva
ZA DECU KOSOVA I METOHIJE Humanitarni mali fudbal u Izraelu za pomoć najugroženijima
VIDOVDAN – SVE NAŠE POBEDE I PORAZI Su čim ćemo izać’ pred Miloša?
MUZIČKA TRADICIJA DUGA GENERACIJAMA Aleksandar Živković, violončelista i muzikoterapeut

Leave a Reply