Home > KULTURA I ISTORIJA > KVIZ ZNANJA IZ SRPSKE KULTURE Da ne zaboravimo ko smo i odakle smo

KVIZ ZNANJA IZ SRPSKE KULTURE Da ne zaboravimo ko smo i odakle smo

Foto: commons.wikimedia.org

Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je aplikaciju za mobilne telefone “Kviz znanja iz srpske kulture, u okviru kojeg se nalazi više od 400 pitanja iz oblasti nasleđa, umetnosti i kulturne istorije, sa ciljem proširivanja znanja iz srpske kulture. Aplikacija je dostupna na Google play prodavnici, izrađena je prema ideji i na inicijativu tog ministarstva i uz podršku Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

U vremenu u kome je kultura suočena s velikim izazovima i kada na globalnom nivou preovlađuju sadržaji koji dovode u pitanje ne samo njen smisao već i sam opstanak, važno je podsetiti se na životni značaj kulture za svakog pojedinca i zajednicu kojoj pripada, a ovaj kviz omogućava svim učesnicima da na zanimljiv način prošire svoja znanja o kulturi Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević naglasio je da se kviz bavi kulturom na netipičan i zabavan način, u smeru proširenja znanja, a idejada se među brojne aplikacije koje koriste i mladi i stari uvede sadržaj koji će doprineti povećanju znanja iz srpske kulture, saopštilo je resorno ministarstvo.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

Vukosavljević je rekao i kviz trenutno sadrži 439 pitanja, podeljenih u tri oblasti: kulturno nasleđe, umetnost i kultura i kulturna istorija, a u planu je da ih bude preko 1.000 što će ga učiniti pravom riznicom znanja. On je dodao da se pitanja neće biti laka jer smisao igre nije da donese nove “brze prste” već da se poveća nivo znanja.

“Onaj ko bude u više navrata koristio aplikaciju može značajno da proširi svoja znanja, jer se u sklopu odgovora mogu pročitati i zanimljivosti, a stalnim uvođenjem novih pitanja kvizu će se davati na dinamici”, rekao je Vukosavljević i dodao da je oblast srpske kulture izabrana jer informacija i znanja iz ove oblasti nikad dovoljno.

Čitav niz velikana srpske kulture i istorije relativno su nepoznati široj publici i mi verujemo da ovaj kviz može da doprinese podizanju znanja na viši nivo, naveo je Vukosavljević i dodao da je kviz namenjen svim uzrastima i našim ljudima na svim meridijanima.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković je naveo da je ova aplikacija jedan od najzanimljivijih proizvoda digitalizacije koji građanima Srbije i svim našim ljudima koji žive van zemlje čini dostupnim znanja iz oblasti srpske kulture.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Predstavljanje aplikacije “Kviz znanja iz srpske kulture” (Foto: Ministarstvo kulture i informisanja)

Masliković je istakao da će razvoj kviza biti nastavljen, kao i razgovori sa resorom prosvete da se uvrsti u predmet „Digitalni svet”, i to kako za testiranje učenika tako i za sticanje novih znanja na atraktivniji, jednostavniji i prijemčiviji način. 

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević istakao je da se ovaj projekat u planovima Zavoda nadovezuje na projekat „Vremenske linije kulture Republike Srbije i Srba van matice” i da omogućava popularizaciju srpske kulture širom Srbije ali i van nje. On je dodao da je u planu da se u kvizu razvijaju pitanja iz mnogih drugih oblasti, a planirane su i nagrade npr. karte za pozorišta, ulaznice za muzeje i slično.

Predstavnik firme „Futuring” koja je razvila aplikaciju, Ivan Pantović, obrazložio je osnovna pravila učešća u kvizu: prijavljivanje sa podatkom o uzrastu, što dalje opredeljuje „težinu” pitanja, izbor između opcije „vežba” ili opcije „test”, kao i četiri vida pomoći pri rešavanju testa: „50/50”, pomoć prijatelja, pomoć publike koja simulira statistički odgovor, kao i produžetak vremena. Za učesnike kviza formirana je i rang lista, koja funkcioniše po principu sabiranja broja testova, kao i prosečnog vremena potrebnog za rešavanje.

You may also like
MISTERIJA U BRANIČEVU Otkriveni jerusalimski olovni sarkofazi sa nakitom
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra
Foto: en.wikipedia.org
ALBANCI PRISVAJAJU SRPSKU ISTORIJU Kulturno nasleđe Srba na Kosmetu prikazali kao svoje

Leave a Reply