Home > LJUDSKA PRAVA > STAROSNA DISKRIMINACIJA Sve veći problem u Srbiji

STAROSNA DISKRIMINACIJA Sve veći problem u Srbiji

Konferencija međugeneracijski dijalog

U Srbiji je prisutna diskriminacija na osnovu starosne dobi i njen porast vidan je dugi niz godina, izjavila je povernica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji “Unapređenje međugeneracijskog dijaloga“ koju je organizovao Centra za podršku i inkluziju “Help Net”.

Jankovićeva je rekla da se od ukupnog broja pritužbi koje stižu na adresu njenog kabineta ovaj problem nalazi na drugom mestu što, prema njenim rečima,  alarmira da se “njime više pozabavimo”.

Foto: Gordana Milovanović (levo)

Direktorka centra “Help Net” Gordana Milovanović  rekla je da su posebnu pažnju posvetili organizovanju debata u deset gradova Srbije – i to u Beogradu, Mladenovcu, Pančevu, Lučanima, Kraljevu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Smederevu, Kniću i Kragujevcu, a sa ciljem da se otvori razgovor o odnosu između mladih i starijih i kako da se komunikacija između njih poboljša.

Ona je navela da rezultati istraživanja govore da “veliku prepreku u razvijanju solidarnosti između mladih i starijih čine negativni stereotipi i predrasude koje postoje među generacijama”, a koji neminovno dovode do diskriminacije starijih. Milovanovićeva je naglasila da je zato veoma bitno da rad na unapređenju ravnopravnosti svih generacija razbije te stereotipe.

Najčešći problem jeste jaz po pitanju savladavanja novih tehnologija i komunikacija kojima mladi vladaju a koje su potrebne starijima, jer većina njih ne vlada tom vrstom znanja, dok su znanja kroz proživljeno iskustvo koja stariji imaju nešto što nedostaje mladima.

Pored ovoga, osvrnula se i na problem tzv. “sendvič generacije“ kojoj je najteže, jer je na njih pala briga o deci i o starim roditeljima. Ta generacija, prema  njenim rečima, nosi najveći teret, jer stariji zavise od srednje generacije, a ne od mladih.

Istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji, ali i podaci iz Češke, Poljske i Mađarske pokazuju da veliku prepreku razvijanju međugeneracijske solidarnosti čine negativni stavovi, stereotipi i predrasude koje postoje među generacijama. Neminovno je da je ravnoteža poljuljana usled promena koje je donelo savremeno doba jer je starija generacija izgubila svoj autoritet, kao što je primetna dominantna uloga mladih u mnogim oblastima društvenog, kulturnog i ekonomskog života.

Međutim, ono što je pozitivno to je da je porodica još uvek stub našeg društva i da se kroz nju može najviše uticati na prevazilaženje ovog generacijskog jaza. Jačanje ove vrste međugeneracijske solidarnosti je neophodno, kao i to da je treba negovati i podsticati, zaključeno je na konferenciji.

You may also like
PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA Maltretirani supružnici Romi dobili spor protiv MUP-a Srbije
Foto: Pixabay.com
NEFORMALNI NEGOVATELJI Rad koji nije plaćen, a filantropija se podrazumeva
ŠUMADIJSKA OAZA PODNO BUKULJE Terapija uz konje za dušu i telo
Foto: Pixabay.com
NI „R“ OD RAVNOPRAVNOSTI Na selu 84 odsto žena nema nepokretnost na svoje ime

Leave a Reply