Home > ŽENE I DRUŠTVO > MEĐUNARODNI DAN DEVOJČICA Osnaživanje od malih nogu u borbi protiv stereotipa

MEĐUNARODNI DAN DEVOJČICA Osnaživanje od malih nogu u borbi protiv stereotipa

Foto: Pixabay.com

Više od 150 učenica iz 30 škola širom Srbije učestvovalo je u onlajn druženju sa menadžerima kompanija iz Informaciono-tehnološkog sektora (IKT) u Srbiji, koje je povodom međunarodnog „Dana devojčica u IKT“ organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije.

Ova manifestacija ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

U okviru manifestacije tradicionalno takmičenje “Uhvati ideju” je organizovano onlajn zbog pandemije korona virusa, uz podršku kompanije Vip mobile, prenosi Tanjug.

Prvu nagradu na takmičenju osvojio je rad učenice OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda Nede Enčev, a tri prvoplasirana rada nagradiće kompanija “Vip mobile” i izdavačka kuća “Klett”.

Onlajn druženje je organizovano sa menadžerkama kompanija Vip mobile, Saint Di, Klett, Ericsson, Comtrade, Generali Osiguranje, SET, HTEC Group i drugih, a devojčice su imale priliku da čuju priče o njihovom obrazovanju, odabiru škola i fakulteta, o radu, ali i daljem svakodnevnom učenju.

Manifestaciju je deseti put organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku Vlade Srbije i počasne pokroviteljke premijerke Ane Brnabić.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić istakla je da je Udruženje odllučilo da sve aktivnosti shodno situaciji sa epidemijom korona virusa organizuje onlajn.

“Učešće devojčica iz skoro svih krajeva Srbije i njihove virtuelne posete kompanijama u IKT sektoru, gde su imale priliku da vide kako se putem internet platformi organizuju poslovni sastanci, samo je još jednom učvrstilo naš put u upornoj promociji pravih vrednosti i društva jednakih mogućnosti za sve”, rekla je ona.

Glavna direktorka za tržišta Vip mobile Branka Pudrlja Durbaba je istakla da u toj kompaniji od 1.400 zaposlenih 60 odsto čine žene i da se nalaze na više od pola rukovodećih pozicija u kompaniji.

“Zbog toga nam je posebno drago što, kroz podršku ovom događaju treću godinu zaredom, devojčicama na ličnom primeru možemo da pokažemo da su vrata IKT-a za njih širom otvorena i da u ovoj industriji vrednim radom i posvećenošću mogu da postignu sve što žele”, rekla je ona.

Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao i višegodišnji partneri iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Ove godine GIZ je realizovao Dan devojčica kroz projekat nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ a u manifestaciji je učestvovalo pet srednjih stručnih škola.

Međunarodni „Dan devojčica u IKT sektoru” ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen “Dan devojčica”, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od million devojčica.

Možda vas i ovo interesuje
DEVOJČICE NISU KRIVE Punoletstvo podrazumeva odgovornost, a nje sve manje
Foto: Pixabay.com
ZASTRAŠUJUĆI PORAST NASILJA NAD ŽENAMA UN traže preventivne mere
ŽENE U POKRETU Marieme Jamme o nasilju nad ženama i trgovini ljudima
ROMKINJE DVA PUTA DISKRIMINISANE Kao žene i kao pripadnice nacionalne manjine

Odgovori