Home > KULTURA I EKOLOGIJA > NAJSKUPLJE POŠTANSKE MARKE U SRBIJI Grbuša iz 1866. i Knez Mihailo iz 1868. godine

NAJSKUPLJE POŠTANSKE MARKE U SRBIJI Grbuša iz 1866. i Knez Mihailo iz 1868. godine

Foto: Pošta Srbije

Najskuplje marke prodate u Srbiji, bazirajući se na kataloškim vrednostima, kao i na katalozima aukcijskih kuća u poslednjih 20 godina, su pozicije maraka koje pripadaju Kneževini/Kraljevini Srbiji: Novinska marka Grbuša iz 1866. – prva štampa, kataloški broj 1, i Novinska marka Knez Mihailo, 1 para, iz 1868. – tzv. treće štampanje u maslinastoj boji.

Marke koje su najtraženije, i odmah bi se prodale ukoliko se pojave na tržištu, što se srpskih maraka tiče su: Knez Mihailo iz 1866, tzv. bečko štampanje sve tri vrednote, novinska marka Grbuša iz 1866. u tabačiću i pojedinačni komadi – sve četiri štampe, Knez Milan – različite štampe i varijacije zupčanja. Među jugoslovenskim markama to su: Tabak Esperanto 1953, „50 godina Oktobarske revolucije”, 1957, u češljastom umesto u linijskom zupčanju, i „Neizdati” Tito, iz 1972. godine.

Foto: Pošta Srbije
Foto: Pošta Srbije

Najskuplja marka na svetu je švedska marka – Treskilling Yellow, sa greškom u boji. (Više na en.wikipedia.org/wiki/Treskilling_Yellow)

Marke sa greškom postoje, i one su posebna oblast sakupljanja i interesovanja kolekcionara. Po vrednosti se mogu izdvojiti marke koje imaju grešku u boji: Kralj Petar, 3 din, iz 1911. godine u pogrešnoj ljubičastoj boji, Trojički sabor 1911 vrednost 1 PARA u crvenoj umesto u sivoj boji.

Greške se odnose i na pomereno zupčanje, delimično zupčanje, nezupčanost, promenjenu boju, delimičnu štampu, greške u nazivu, pretiske i sve kombinacije pretisaka nove nominalne vrednosti (obrnuti, pomereni)…

Foto: Pošta Srbije
Foto: Pošta Srbije

Pojedine greške često dostižu tržišnu vrednost koja prevazilazi vrednost i najskupljih maraka iz te oblasti.

Marke sa likom predsednika Tita još uvek privlače pažnju sakupljača. Kupuju ih strani turisti i Muzej istorije Jugoslavije. Posebno, izdanje povodom njegovog 80. rođendana 1972. godine, koje je odštampano, pa je naloženo da se uradi novo.

Marka koja je jedinstvena i samim tim neprocenjiva – za Srbiju je to svakako tzv. marka „Milanče” iz 1872. u tzv. tete-beche formi, iz čuvene Ferarijeve zbirke, kao jedini poznati primerak. Poslednji put prodata je na aukciji za 70.000 švajcarskih franaka.

Foto: Pošta Srbije
Foto: Pošta Srbije

Starije marke su uvek traženije. Na primer, predratne se traže više od SFRJ maraka. Predratne marke su i kataloški više vrednovane, samim tim i ciljna publika sakupljača je manja. Marke SFRJ štampane su u ogromnim tiražima, pa je i njihova ponuda veća, a kataloška procena niža. Ono što je sigurno je da će dobra zbirka Kneževine ili Kraljevine Srbije uvek naći sakupljača, jer je to period klasične filatelije, a sakupljača klasične filatelije ima u celom svetu.

Foto: Pošta Srbije
Foto: Pošta Srbije

Sve poštanske marke imaju vrednost. Nakon što se tiraž proda i one nestanu sa prodajnih šaltera, dobijaju veću vrednost, u zavisnosti od  filatelističke oblasti, teme, važnosti događaja koje marke obeležavaju, a posebno u zavisnosti od interesovanja filatelista u zemlji i svetu. S tim u vezi, sve bi ih trebalo čuvati.

Autor: Pošta Srbije/RJ Srbijamarka

Možda vas i ovo interesuje
POŠTANSKE MARKE Deliblatski božur, krimski bor, vodopadi i pećine Majdanpeka
POŠTANSKE MARKE Za koliko forinti je otkupljen Novi Sad i odakle je svila odlazila u Evropu?
POŠTANSKE MARKE Kome i gde je knez Miloš izdao prvi turistički vaučer?
Foto: Pošta Srbije
POŠTANSKE MARKE Naučna i tehnička dostignuća upisana za nezaborav

1 Response

Odgovori