Home > KULTURA I EKOLOGIJA > NIŠLIJE OSVAJAJU NJU DŽERZI Čuveni američki izdavač objavljuje album grupe Eyot

NIŠLIJE OSVAJAJU NJU DŽERZI Čuveni američki izdavač objavljuje album grupe Eyot

Foto: Vanja Keser

Svakim novim izdanjem muzički sastav EYOT iz Niša pomera granice i žanrova i produkcije, ali sada su sve podigli na najviši nivo. Njihov novi, peti i najambiciozniji album pod nazivom “557799“ objavljuje prestižna američka nezavisna izdavačka kuća „Ropeadope“ iz Nju Džersija.

Album “557799“ treba da bude objavljen 23. oktobra, a tome će prethoditi singl “Heartbeat” koji će biti predstavljen 19. avgusta. Album “557799” snimljen je i masterizovan u novembru 2019. godine u dva kultna muzička studija u Engleskoj: “Real World” Pitera Gebrijela i “Abbey Road”.

Fascinantni omot za novi album napravio je kultni umetnik iz Londona, Alban Lou.

“Ovim ugovorom ostvarili smo višegodišnji cilj. Zbog situacije u kojoj se svi nalazimo nemamo velika očekivanja u smislu koncertne aktivnosti, pa ćemo se fokusirati na promociju albuma, dok se ne stvore uslovi za putovanja i nastupe. ‘Ropeadope’ skoro svake godine ima Gremi osvajača, a ove godine ćemo i mi biti u konkurenciji. SnarkyPuppy, Christian Scott, Nate Smith, Edi Palmieri i mnoge poznate kolege su bile ili trenutno jesu pod njihovim okriljem. Pored nas, tu je od ranije i naš Dimitrije Vasiljević i to je veliki uspeh za našu džez scenu”, poručuje Dejan Ilijić, lider grupe EYOT.

Cover novog albuma, autor Alban Lou

Ovaj niški bend postigao ono najteže u muzici: došao je do svog zvuka, koji je prepoznatljiv svuda u svetu. Negde između roka i džeza, klasične i ambijentalne muzike, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake i kompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti.

EYOT karijera spade u izuzetne priče za bilo koje vreme i za bilo koji deo sveta. Objavili su do sada četiri albuma – sve za inostrane izdavačke kuće – i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno dostignuće za bilo koji sastav, a posebno onaj koji svira džez.

Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnih bendova u poslednjoj deceniji. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.

Od prvih dana do danas muzika grupe EYOT izazivala je oduševljenje. Ivan Lončarević iz Pop Depresije je napisao: “Postoje anomalije u (muzičkom) svetu Srbije i regiona koje nije baš lako objasniti, ali koje mogu da budu ključne za nove generacije koje se i dalje pitaju ima li smisla baviti se profesionalno muzikom. Dejan Ilijić i EYOT su poseban slučaj i nadam se da će ljudi decenijama proučavati njihov primer i iskustva, iskoristiti sve što mogu, ali i uneti nešto novo, nešto svoje. Biti profesionalni muzičar iz Niša, svirati džez koji nije baš skroz džez ili čudni rokenrol bez pevanja, snimati albume u prestižnim studijima po svetu, imati ugledne izdavače koji nisu s neba pali u posao kojim se bave i stalno nalaziti nove izazove za sebe, svoj bend, svoju publiku, to je esencija tog čudesnog bića koje zovemo umetnik”.

Autor: Popartmedia team

Možda vas i ovo interesuje
Foto: Facebook Jedi movement
NIŠKI „DŽEDAJI“ U AKCIJI Za zdravstvene radnike sa juga šiju 15.000 maski

Odgovori