Home > KULTURA I EKOLOGIJA > EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA Festival naučne čarolije u Beogradu

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA Festival naučne čarolije u Beogradu

Evropska noć istraživača, 13. po redu, pretvoriće 28. i 29. septembra Beograd u grad nauke koji će odisati istraživačkim duhom i radoznalošću. Pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“ na desetak gradskih lokacija naučnici iz cele zemlje potrudiće se da nauku približe posetiocima svih uzrasta.

I ove godine svi sadržaji u okviru Evropske noći istraživača su besplatni, a zainteresovani će u istraživanje najlepših naučnih večeri moći da se upuste u petak, 28. septembra od 17 časova do ponoći kao i u subotu, 29. septembra od 16 do 20 časova.

Naučni lov na blago počeće u Biblioteci grada Beograda, odakle će mališani kroz istraživačke zadatke biti upućeni do sledećih lokacija i konačnog cilja gde ih čeka posebna nagrada. Oni koje od ovakvog istraživanja grada više privlači putovanje planetom moći će pak da se zapute na put oko sveta u svega 60 minuta!

Pridružujući se proslavi Evropske godine kulturne baštine, ljubitelji arheologije imaće priliku da istraže Lepenski vir i učestvuju u #zaviriuvir izazovu ili otkriju tajne neverovatnih antičkih mozaika. Istražujući vezu čoveka i sveta koji nas okružuje biće preispitani naši odnosi prema životinjama i biljkama uz važne lekcije koje smo od njih naučili kroz vekove.

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu otkriće tajne beogradske prošlosti uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti. Na ovoj radionici oživeće davno zaboravljena zdanja i priče koje su bile sastavni deo daleko poznatog šarma srpske prestonice. Muzej Vuka i Dositeja ovom prilikom postaje Etno ćoše u kojem će se preplitati etnologija i antropologija, stari zanati i veštine, a oni najspretniji moći će sami da istkaju svoj suvenir koji će ih sećati na ovo naučno druženje.

S druge strane, u Francuskom institutu biće otvoreno Evropsko ćoše u kojem će zainteresovane dočekivati mladi srpski naučnici čiji su projekti finansirani od strane Evropske unije.

Fakultet za fizičku hemiju otvara vrata svoje eksplozivne laboratorije u kojoj će tokom Evropske noći istraživača zasvetliti komadi grafita, praviće se plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda, a uz šarene balone i sapunicu biće objašnjeno kako se to penom stiže do zdravlja. Ljubitelji matematičkih izazova, igrica i mozgalica u Pedagoškom muzeju moći će da reše ceo vek stare matematičke  zadatke koje su njihovi vršnjaci radili na časovima računa, preteči današnje nastave iz matematike.

Prvi put ove godine Evropska noć istraživača održaće se i u subotu, a za beogradsku publiku pripremljena je Velika naučna avantura koja će trajati od 16 do 20 časova. Na ovom uzbudljivom putovanju najmlađi posetioci moći će da zavire u učionicu budućnosti, spasu svet od neznanja kroz nekoliko naučnih izazova ili da se pozabave crtanjem onako kako im DNK to savetuje.

Tokom obe večeri od 17 časova na liniji EKO 1 saobraćaće i naučni autobus. Za vožnju ovim jedinstvenim prevoznim sredstvom karta neće biti potrebna, a putnici će prisutnim istraživačima moći da postave najneobičnija naučna pitanja, da ćaskaju o naučnim istraživanjima i nedoumicama, pretvarajući autobus u najveći putujući eksperiment u gradu.

Evropska noć istraživača, koja se održava u više od dvadeset gradova u Srbiji, finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

 

 

 

Možda vas i ovo interesuje
POŠTANSKE MARKE Akademik, violinista, vojni šifrant i alas

Odgovori