Home > LJUDSKA PRAVA > PANDEMIJA POGORŠALA INAČE TEŠKU SITUACIJU LGBTI OSOBA Potrebna pomoć najugroženijima

PANDEMIJA POGORŠALA INAČE TEŠKU SITUACIJU LGBTI OSOBA Potrebna pomoć najugroženijima

Foto: Pixabay.com

Pripadnici LGBTI zajednice u Srbiji u vreme pandemije korona virusa i teške ekonomske krize koju je izazvala podelili su sudbinu većinske populacije pa su tako mnogi od njih ostali bez posla izgubivši istovremeno prihode za hranu i svakodnevni život, a neki su dobili otkaz od stanodavca jer nisu mogli da plate kiriju.

Pandemija je, s obzirom na inače tešku materijalnu situaciju LGBTI osoba u Srbiji, dodatno pogoršala njihovo finansijsko stanje toliko da dve trećine ove populacije od početka epidemije Covid-19 nisu imali sredstava za zadovoljenje makar jedne osnovne životne potrebe, pokazuje istraživanje koje su sprovela udruženja „Loud & Queer“ i „Egal“.

Hitna podrška potrebna je za više od 20 odsto LGBTI osoba, utvrđeno je još istraživanjem pod nazivom „LGBTI zajednica i Covid-19“ u kojem je od 5. do 9. aprila ove godine učestvovalo 1.198 LGBTI osoba, navodi se u zajedničkom saopštenju ove dve organizacije.

Cilj istraživanja bio je da utvrdi uticaj javnozdravstvene krize koju je uzrokovala pandemija korona virusa, a pretpostavka da će pandemija izazvati velike potrese u LGBTI zajednici u Srbiji pokazala se ispravnom, pošto trećinu LGBTI zajednice direktno pogađaju ekonomske posledice koje je ova bolest izazvala.

Zbog opšteg prekida privrede i ekonomije u Srbiji, trećina LGBTI osoba, kako se navodi u saopštenju, dobila je otkaz, poslata na neplaćena odsustva ili im je smanjen prihod. Gotovo polovina vlasnika firmi i preduzetnici u LGBTI zajednici morali su da zatvore svoje biznise ili redukuju svoje poslovanje.

U saopštenju se dodaje da je dve trećine LGBTI osoba u Srbiji, tačnije njih 68,5 odsto, u vreme epidemije izazvane virusom Covid-19 imalo problema da zadovolji svoje potrebe za hranom, stanom, poslom ili bezbednošću, te da nemaju gotovo nikakva primanja. LGBTI zajednicu zbog ove krize, ali i inače, muči hronična nezaposlenost jer trećina njih traži posao, od čega ogromna većina duže od šest meseci.

Zbog nemogućnosti da zarade i plate rentirane stanove, svaka deseta LGBTI osoba je morala da napusti prostor u kojem je do tada živela, a pet odsto ove populacije se nalazi u riziku od beskućništva. Većina iseljenih su, kako se navodi u saopštenju, mlađe LGBTI osobe, odnosno studenti i studentkinje, što u narednom periodu može uticati na njihovu mogućnost da se obrazuju.

Više od polovine od 1.198 LGBTI ispitanika u istraživanju se izjasnilo da se suočava sa izazovima u vezi sa mentalnim zdravljem, gde su neophodne profesionalne i specifične usluge podrške.

Posebno ranjivu poziciju zauzimaju trans osobe koje i dalje nisu potpuno pravno vidljive, što im onemogućava pristup osnovnim i drugim pravima i uslugama.

Potrebno je uzeti u obzir opšte stanje zajednice koje je, i pre pojave virusa, karakterisala najveća socijalna distanca, iz koje su sledili mnogi ekonomski i društveni problemi, kao što je siromaštvo.

Zajedničkim radom organizacija civilnog društva i nadležnih državnih organa potrebno je hitno raditi na razvijanju paketa pomoći za najugroženije tokom krize izazvane pandemijom Covid-19, dok će stručni tim udruženja „Egal“ i „Loud & Queer“ u narednom periodu pripremiti set preporuka za rešavanje ovih hroničnih problema.

Možda vas i ovo interesuje
DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji
PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA Maltretirani supružnici Romi dobili spor protiv MUP-a Srbije
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra
ISTORIJSKI POMAK ZA CRNU GORU Parlament legalizovao istopolne brakove

Odgovori