Home > KULTURA I EKOLOGIJA > PANDEMIJA POVEĆAVA ZAGAĐENJE Sve više plastičnog otpada

PANDEMIJA POVEĆAVA ZAGAĐENJE Sve više plastičnog otpada

Foto: Pixabay.com

Pandemija korona virusa dovela je do povećane proizvodnje i upotrebe zaštitne opreme koja je napravljena od plastike. Povećana proizvodnja i upotreba maski, rukavica, zaštitnih odela i druge opreme je neophodna, ali aktivisti za zaštitu životne sredine strahuju da bi to moglo da osujeti njihove napore da smanje zagađenje plastičnim otpadom.

Problem zagađenja plastičnim otpadom počinje da zauzima sve značajnije mesto u najvećoj krizi javnog zdravlja u modernom periodu zbog povećane proizvodnje i upotrebe zaštitne opreme napravljene od plastike, prenosi CNN. Povećana proizvodnja zaštitne opreme preti da poveća emisiju gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

U toku poslednje četiri decenije globalna proizvodnja plastike uvećana je četiri puta, pokazuje studija iz 2019. godine, a njeni autori upozoravaju da će proizvodnja plastike činiti 15 odsto emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte ukoliko se ovaj trend nastavi. Poređenja radi, isti procenat daje i celokupan saobraćaj na svetskom nivou.

Povećana upotreba zaštitne opreme dodatna je pretnja i za okeane koji su već u velikoj meri zagađeni plastičnim otpadom. Studije procenjuju da u proseku oko osam miliona tona plastičnog otpada godišnje završi u okeanima, a situacija se konstantno pogoršava. Zaštitna oprema predstavlja posebnu opasnost za okeanski svet, jer je neke životinje, poput morskih kornjača, mogu zameniti za hranu. Tokom vremena proizvodi od plastike razgrađuju se u prirodi i mikroplastika odlazi u mora, vazduh, hranu.

Rizici mikroplastike po ljudsko zdravlje se i dalje proučavaju, a pretpostavka je da ljudi njenim unosom mogu da unesu i bakterije koje one pokupe prilikom prečišćavanja otpadnih voda, kao i hemikalije koje se dodaju prilikom proizvodnje plastike. Uzimajući u obzir vreme trajanja krize, postoji malo toga što može da se učini po ovom pitanju.

Međutim, aktivisti smatraju da bi do nekih promena nabolje ipak moglo da dođe. Ukazuju na to da se već sada eksperimentiše sa dezinfekcijom zaštitne opreme, ne zbog zagađenja, već zbog toga što je nema dovoljno. Aktivisti se nadaju da će u dugoročnoj perspektivi doći do upotrebe zaštine opreme za višekratnu upotrebu, jer će moći da se dezinfikuje.

Možda vas i ovo interesuje
DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji
RAJ NA STAROJ PLANINI Netaknuta priroda i vodopadi Arbinja oduzimaju dah
POBEDA MEŠTANA STARE PLANINE Zabranjena gradnja mini hidroelektrana
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra

Odgovori