Home > DOMAĆI PROIZVOĐAČI > SRBIJA UVOZI MED Pčelari upozoravaju da je ugrožena domaća proizvodnja

SRBIJA UVOZI MED Pčelari upozoravaju da je ugrožena domaća proizvodnja

Krajem aprila 2020. godine u Srbiju je uvežena prva ozbiljna količina meda, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije. Do sada su u Srbiju uvožene simbolične količine, uglavnom nekih ekskluzivnih medova sa ekskluzivnih lokacija i država.

Međutim, upravo je krenuo pravi uvoz meda, navodi ovo udruženje. Od 2009. godine upozoravamo da moramo napraviti svoj domaći brend meda kako bismo se odupreli jeftinim uvoznim medovima kada budu počeli da se uvoze u pogodnom trenutku za uvoznike, navodi SPOS.

Ova organizacija navodi da je, prema nezvaničnim informacijama koje ima, uvezeno 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra (sa svim troškovima dostave i ostalim troškovima) po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom. Ovakva niska cena dovodi u pitanja kvalitet uvezenog meda.

Ovakav uvoz meda vodi u krah pčelarstva, tj. u probleme koje sada imaju recimo Hrvatska ili Italija, koje su preplavljene kineskim medom sumnjivog kvaliteta uvezenim po smešnim, nemogućim cenama, navodi SPOS.

Jedini spas od takve nelojalne konkurencije jeste isključivo plasman domaćeg meda sa garancijom kvaliteta, u posebnoj ambalaži, koja će ga razlikovati od uvoznog meda, i naravno kvalitetan marketing domaćeg meda, koji može napraviti samo naš zajednički Pogon „Naš med“, jer smo kao pojedinci apsolutno nemoćni za tako nešto.

Pčelari sa malim brojem košnica koji to ne shvate danas, nestaće već sledeće godine, jer će, pošto je krenuo uvoz meda, gajenje pčela morati da sufinansiraju od drugih prihoda.

Upozoravali smo takođe da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta (ali i pravog meda) po nerealno niskim cenama, te da ćemo protiv tog problema moći da se borimo isključivo našom teglom jedinstvenog dizajna i brendom meda NAŠ MED, jer je to jedini način da domaći potrošač napravi razliku između domaćeg i uvoznog proizvoda.

Zato smo i napravili našu teglu meda još 2013. godine, pustili je u promet 2015. godine, a 2020. godine i završili Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS „Naš med“ doo, ozbiljno se spremajući za ovakav trenutak.

Naravno da je uvoz meda legitiman i legalan, jer privreda traži profit, i tražiće ga na slobodnom tržištu. Problem je samo u tome što je to nekorektno prema domaćim proizvođačima. Naravno, to nije argument za privrednike, ali bi trebalo da bude argument za pčelare da jednom stanu na zemlju i shvate da su sami na ovom svetu, i da samo zajedničkim snagama možemo da se spasimo nastupajućeg problema, navodi SPOS.

Možda vas i ovo interesuje
Foto: Pixabay.com
GRADSKE PČELE Otpornije od seoskih i prave kvalitetniji med

Odgovori