Home > KULTURA I EKOLOGIJA > POBEDA MEŠTANA STARE PLANINE Zabranjena gradnja mini hidroelektrana

POBEDA MEŠTANA STARE PLANINE Zabranjena gradnja mini hidroelektrana

Na Staroj planini u narednih 15 godina neće biti dozvoljena gradnja mini hidroelektrana, predviđeno je nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen. Ovakva odluka je rezultat građanske inicijative i upornih nastojanja stručnjaka ekologa da dokažu štetne uticaje mini hidroelektrana na prirodu.

Protesti, blokade puteva, sukobi sa investitorima, obeležili su trogodišnju borbu meštana staroplaninskih sela i ljubitelja prirode protiv izgradnje mini hidroelektrana, objavio je RTS. Jedan od rezultata te borbe je i novi prostorni plan grada Pirota u kome nema lokacija za izgradnju mini hidroelektrana na planinskim rekama.

„Izbačene su sve mini hidroelektrane sa područja Parka prirode i turističke regije Stara planina. Ostale su kao potencijalne lokacije jedino na reci Nišavi nizvodno od petlje Pirot zapad sa teritorije administrativnog područja grada Pirota“, navodi odgovorni projektant Slaviša Tošić.

Aleksandar Panić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ navodi da su gradske vlasti dugo ignorisale problem sa mini hidroelektranama. „Zadovoljstvo postoji, ali put koji koji smo prešli da bismo došli do ovoga apsolutno ne može da se podvede pod bilo kakvo zadovoljstvo, jer je od starne gradske vlasti ovaj problem sa mini hidroelektranama dugo bio ignorisan. Uspeli smo da nekako te ljude privolimo da počnu da razmišljaju i da vide kolika je štetnost mini hidroelektrana u zaštićenom području“, objašnjava Panić.

U pokretu „Odbranimo reke Stare planine“ kažu da će posle konsultacije sa stručnjacima, u zakonskom roku, podneti primedbe na nacrt prostornog plana. „Vrlo je važno da napomenemo da ćemo pratiti izgradnju bilo koje hidroelektrane i na reci Nišavi s obzirom da postoji mogućnost nastanka velike ekološke štete„, navodi Dragan Jonić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Veliki je uspeh, smatraju ljubitelji prirode, što na teritoriji grada Pirota, uprkos pritiscima i 58 raspoloživih lokacija, investitori nisu uspeli da izgrade nijednu mini hidroelektranu. U pokretu „Odbranimo reke Stare planine“ kažu da se njihova borba za čiste reke, a protiv derivacionih mini hidroelektrana, nastavlja na teritoriji cele Srbije.

You may also like
RAJ NA STAROJ PLANINI Netaknuta priroda i vodopadi Arbinja oduzimaju dah
Foto: Pixabay.com
SRBIJA U BORBI ZA ŽIVOTNU SREDINU Za 80 odsto smanjena upotreba plastičnih kesa
Foto: Pixabay.com
SVETSKI DAN OKEANA Neistražene dubine od kojih zavisi opstanak ljudi
Foto: Pixabay.com
SVETSKI DAN PČELA Desetini vrste preti izumiranje, zaštitimo ih

Leave a Reply