Home > LJUDSKA PRAVA > PRAVA RADNIKA SVE LOŠIJA Pandemija samo opravdanje za tešku poziciju zaposlenih

PRAVA RADNIKA SVE LOŠIJA Pandemija samo opravdanje za tešku poziciju zaposlenih

Foto: Pixabay.com

Međunarodni praznik rada ove godine obeležava se u jeku pandemije korona virusa, koja je dodatno potvrdila već postojeće manjkavosti u oblasti prava radnika, ali i pokazala koliko su radnici, naročito pojedini sektori, bitni za svakodnevno funkcinisanje i celokupan sistem u državi, poručuju predstavnici sindikata u Srbiji.

Oni ističu da je važno da se poslodavci zato uzdrže od rigoroznih mera, prevashodno otkaza, kao i da se unapredi položaj i povećaju plate u mnogim sektorima, naročito zdravstvenim radnicima.

Prvi put u novijoj istoriji, radnici će Međunarodni dan rada obeležiti u vanrednim okolnostima, u svojim domovima, bez mogućnosti da se tradicionalno okupe i sa javnih skupova upute poruku vladi i poslodavcima.

Savez samostalnih sindikata Srbije apelovao je povodom Međunarodnog praznika rada na poslodavce da ne smanjuju plate, da ne otpuštaju radnike u novonastaloj situciji i da vode računa o radnom vremenu i o bezbednosti na radnim mestima.

Taj sindikat poručuje da je kriza nastala usled pojave korona virusa još jednom pokazala vrednost svih radnika za funkcionisanje društva i svakodnevni život, odnosno da od njih zavisi profit preduzeća i budžet zemlje.

„Osim zdravstvenih radnika, koji se nadljudskim naporima bore na prvoj liniji odbrane od korona virusa, i trgovci, komunalci, apotekari, pekari, građevinari i mnogi drugi, koji su retko u fokusu javnosti, potvrđuju da se bez njihovog rada ne može odvijati normalan život“, poručuju iz ovog sindikata.

Njima su, kako ističu, potrebne veće plate, bolji uslovi rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Iz sindikata UGS Nezavisnost poručuju u prvomajskom proglasu da posle pandemije ništa više neće biti isto, ali da je sasvim sigurno kraj „mlakoj, prigodnoj retorici i rutinski postavljenim zahtevima na prvomajskim šetnjama“.

Ovaj sindikat upozorava da u krizama poput ove situacija po radnike i sindikate lako mogu biti još gore. „Pandemija je odličan izgovor za već prisutnu recesiju, trgovinske ratove, decenijsku stagnaciju plata zaposlenih… Protiv nje ne možete ni štrajkovati ni glasati. Geslo „ćuti i budi zadovoljan što imaš kakav-takav posao i što te preterano ne maltretiraju, sa ponovo raširenim strahom od gubitka posla – ima sve širu primenu“, navodi se u proglasu UGS Nezavisnost.

Predsednica ASNS Ranka Savić kaže za Tanjug da je ova kriza pokazala da se moramo više okrenuti domaćoj industriji. Ona je navela da je skoro 1.000 privrednih subjekata usled posledica krize u blokadi, a da je 1.500 privrednih subjekata smanjilo ili zaustavilo proizvodnju, i oko 150.000 radnika poslalo na prinudne odmore.

Ona takođe navodi da radnici i ovaj 1. maj dočekuju u strahu od gubitka posla i podseća i da je u Srbiju u proteklom perodu ušlo 400.000 naših građana iz zemalja EU i da će ta „armija ljudi takođe napraviti pritisak na tržištu rada“.

Možda vas i ovo interesuje
DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji
PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA Maltretirani supružnici Romi dobili spor protiv MUP-a Srbije
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra
Foto: Pixabay.com
PARADA PONOSA ODLOŽENA ZBOG PANDEMIJE Nema sistemske zaštite i brige za LGBT osobe

Odgovori