Home > LJUDSKA PRAVA > PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA Maltretirani supružnici Romi dobili spor protiv MUP-a Srbije

PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA Maltretirani supružnici Romi dobili spor protiv MUP-a Srbije

Viši sud u Beogradu presudio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije diskriminisalo supružnike romske nacionalnosti koji su 2017. godine maltretirani u prostorijama policije, nakon što su prijavili da im je auto ukraden. Supružnici Romi su u policijskoj stanici u Beogradu zadržani 13 sati gde su policijski službenici mučili muža, ženu maltretirali po rasnoj osnovi i pretili da će im centar za socijalni rad oduzeti decu.

Prvostepenom odlukom, sud je suprugu dosudio naknadu štete u visini od 4.675 evra, a ženi u iznosu od 1.700 evra zbog diskriminacije, nanošenja fizičkog bola i pretrpljenog straha, objavio je Evropski romski centar (ERRC).

Đorđe Jovanović, predsednik ERRC je izjavio: “Kako se policija ponašala prema građanima tokom protesta u proteklih nekoliko nedelja je u stvari način na koji se Romi u Srbiji tretiraju veći deo vremena; razlika je što niko ne snima kada se to dešava nama i u većini slučajeva niko nikada ni ne sazna. Nije posao policije da fizički kažnjava ljude za koje sumnjaju da su počinili krivično delo. U ovom slučaju, ljudi su u stvari prijavili krivično delo, a ipak su optuženi da lažu i maltretirani od strane rasističkih policijskih službenih lica. Ovo što se dešava je institucionalni rasizam na delu, očigledan svima”.

Incident se desio 21. aprila 2017. godine, kada je bračni par, Marko i Sandra, prijavio krađu automobila u policijskoj stanici u Mladenovcu. Obavešteni su da moraju da pođu za Beograd radi pružanja više informacija i službena lica su ih u neobeleženom vozilu prevezla do policijske stanice u ulici 29. novembra. Kada su stigli u Policijsku upravu za Grad Beograd, naterani su na poligrafsko testiranje, a zatim razdvojeni za ispitivanje.

Marka su naterali da kleči u sobi u kojoj se nalazilo osmoro službenih lica. Policajci su ga više puta šamarali po licu, terajući ga da prizna krađu automobila. Vređali su ga na nacionalnoj osnovi; šutirali
su ga u stomak. Kako i dalje nije priznao, jedan od službenih lica ga je udarao kožnim bičem po ispruženim rukama.
Drugi policajac mu je stavio plastičnu kesu preko glave, istiskujući vazduh napolje, pa je počeo da se guši. Službeno lice mu je pretilo, ako ne prizna, da će ga “staviti na
struju”. Policajac je potegao pištolj, uperio u njega, i rekao da će mu pucati u ruku i ostaviti “uspomenu za ceo život”.

Kada je Marko zatražio da pozove advokata, rečeno mu je da nema pravo. Službena lica su pretila da će im oduzeti decu, a da će on i supruga biti u pritvoru. Čuo je jednog od prisutnih kako preko telefona razgovara sa centrom za socijalni rad, naređujući im da pripreme kola i odu po njihovu petogodišnju i dvogodišnju ćerku.

Dok je Marko ispitivan, Sandra je sedela u obližnjoj kancelariji, sa otvorenim vratima, tako da je mogla da načuje šta se dešava. Jedno službeno lice ju je maltretiralo sa komentarima o njenoj
veroispovesti i nacionalnosti njenog supruga. Nastavili su da je verbalno uznemiravaju, pri tom konzumirajući alkohol. Isprva joj nisu dozvolili ni da koristi toalet, ali su joj konačno dopustili uz pratnju muškog službenika. Njen zahtev da pozove advokata je odbijen.

Konačno su, oko 22 časa, pušteni iz policijske stanice. Marko je odmah potražio medicinsku pomoć; konstatovane su povrede na licu i telu, kao i post-traumatski poremećaj. Sud je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova povredilo član 12. Zakona o zabrani diskriminacije – uznemiravanje kao oblik diskriminacije. ERRC očekuje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova uložiti žalbu.

You may also like
Foto: Pixabay.com
ROMSKA KUHINJA Uživanje u ukusima spremljenim pod vedrim nebom
OSNAŽIVANJE MLADIH ROMKINJA Obrazovanjem protiv nasilja i dečjih brakova
Foto: twitter.com/EU_Commission
SJAJ DUGINIH BOJA Proslava različitosti, isticanje zajedništva
Foto: Privatna arhiva
BORIS MILIĆEVIĆ Pre svega sam Srbin, pa gej i patriota

Leave a Reply