Home > LJUDSKA PRAVA > ROMSKA KUHINJA Uživanje u ukusima spremljenim pod vedrim nebom

ROMSKA KUHINJA Uživanje u ukusima spremljenim pod vedrim nebom

Foto: Pixabay.com

Narod koji je oko 10. veka napustio svoju prvobitnu naseobinu i od tada putuje po svetu, nema svoju državu niti je u svim ovim vekovima želeo da je negde stvori, s pravom nosi epitet građani sveta.

Da, to su Romi. Jedinstveni na svetu, jer pored toga što se i dan danas ne zna uzrok njihove seobe iz Indije, njihov nomadski život i prilagođavanje raznim uticajima kojima su bili izloženi, stvorio je narod koji je prisutan u svakom delu kugle zemaljske. Sposobni da prežive najteže trenutke, da se uzdignu nakon njih i sa osmehom kažu, idemo napred.

Danas, Romi žive raseljeni širom sveta, ali ih je najviše u Evropi. U Srbiji su prisutni vekovima i žive na celoj teritoriji naše države.

Kada govorimo o romskoj kuhinji, u pitanju je narod koji je živeo nomadskim načinom života, koji se prilagođavao zemlji u kojoj se naselio. Tako da su se shodno tome menjale i navike života, kuvanja, jezika i mnogo čega drugog. Život u skromnim romskim naseljima, gde su bili oslonjeni jedni na druge, nemogućnost da imaju zemlju koju su mogli da obrađuju ili životinje koje su mogli da gaje, itekako su uticali na ishranu.

Predstavljanje Kuvara nacionalnih manjina (Foto: Sowa-media)

Jela su se najčešće spremala na otvorenom u kotliću ili na žaru, pa se i dan danas neka od njih opstala i postala omiljena jela, u rangu specijaliteta. Putujući, upoznavali su kuhinje drugih naroda, usvajali ih i prilagođavali sebi. Tako ćete u njihovoj ishrani naći mešavinu indijske, mediteranske, balkanske i mnogih drugih kuhinja.

Romi su ponosni na svoju kuhinju i često koriste romske nazive za neka jela, kako bi isticali romski ukus u jelima, kao što su ciganski umak, ciganska salata, ciganska supa i slično. Jedna od karakteristika je i to da se meso retko koristi kao mleveno, nego se sitno secka.

Redosled omiljenih jela od mesa jeste cigansko pečenje, koje je nezaobilazno na njihovim svetkovinama, piletina sa satarašom, sarma, ali i razne vrste testa koja se spremaju od slanih pogača, do slatkog testa.

Od recepata, predstavićemo vam dva jela ciganske pogačice i tegljenu pitu sa rogačem, koje nam je otkrila Sonja Barbul.

Promocija Kuvara nacionalnih manjina (Foto: Sowa-media)

CIGANSKE POGAČICE

125gr margarina

1/2kg brašna

1suvi kvasac

1 kašičica soli+šećera

125/1500ml mlake vode

ulje za prženje

Brašno usuti u činiju, dodati omekšali margarin i protrljati obema šakama sastojke. Kada je brašno pokupilo sav margarin dodati kvasac, so i šećer i polako dodavati vodu. Kada smesa postane glatka da može da se mesi izvaditi je iz činije na radni sto i premesiti. Nakon desetak minuta vratiti u činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da miruje pola sata.

Nakon 30 minuta premesiti testo napraviti 10/12 loptica. Svaku lopticu oklagijom razvući na santimetar debljine i peći na ulju koje ne sme da bude prevruće, 2/3 minuta sa svake strane.

Služiti slatke sa pekmezom ili slane sa sirom, po želji.

TEGLJENA PITA SA ROGAČEM

Pretpostavlja se da svaka dobra domaćica ume da tegli testo, pola kilograma brašna, malo soli i mlake vode, i malo ulja za premazivanje jufki. Nije velika veština ali treba imati mnogo dobre volje i strpljenja da se to dobro nauči.

Naravno u današnje vreme nije retka pojava da domaćice koriste gotove kore za pitu mada to nije isti ukus kao tegljeno testo za pitu.

Rogač se nabavlja već spreman za upotrebu u prodavnicama zdrave hrane pa ga ne treba mleti i mnogo se baviti njime. Samo ga treba dobro zašećeriti i posuti po kori, koju smo prethodno premazali uljem, uviti i staviti u podmazan pleh.

Peći na umerenoj vatri 150º/180º dok ne porumeni.

Autor: Dijana Vasiljević

You may also like
PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA Maltretirani supružnici Romi dobili spor protiv MUP-a Srbije
OSNAŽIVANJE MLADIH ROMKINJA Obrazovanjem protiv nasilja i dečjih brakova
Foto: Sowa-media
VLAŠKA KUHINJA Čudesna jela sa magičnog prostora
Foto: Pixabay.com
MAĐARSKA KUHINJA Vekovna tradicija u kojoj uživaju sva čula

Leave a Reply