Home > KULTURA I EKOLOGIJA > SAČUVAJMO SEOSKE LASTE Tako čuvamo sebe i svoju okolinu

SAČUVAJMO SEOSKE LASTE Tako čuvamo sebe i svoju okolinu

Foto: Pixabay.com

Godišnja doba ili vremenske prilike ne tako davno su se određivali na osnovu prisustva i ponašanja seoskih lasta. Danas na osnovu njihove brojnosti zaključujemo kako utičemo na prirodu. Usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje.

Veličina populacije seoske laste u Srbiji procenjuje se na 150.000 do 230.000 parova. Mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa dostiže masu od oko 20 grama, ali svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike gde zimuje do Srbije gde se gnezdi. U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku 5 jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci. Seoske laste žive u proseku 4 godine.

Seoskim lastama se dugoročno može pomoći ukoliko podržimo opstanak malih poljoprivrednika i očuvamo tradicionalan način bavljenja poljoprivredom.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, već četvrtu godinu za redom, nagrađuje seoska domaćinstva koja imaju najmanje jedno aktivno gnezdo lasta. Ove godine takmičenje pod nazivom „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ traje do 15. juna, a pobednik će biti nagrađen jednom tonom kukuruza.

“Ovim simboličnim takmičenjem želimo da pohvalimo mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza“, najavio je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

On je naveo da se u prethodne tri godine, koliko se organizuje ovo takmičenje, pokazalo da je tona kukuruza odgovarajuća nagrada jer su “sva pobednička domaćinstva bila stočarska i kukuruz je više nego dobrodošao“.

Prijave na takmičenje se vrše on-line, putem formulara ili pozivom na telefon 011/33-43-902 do 15. juna. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna na stranici http://pticesrbije.rs/www.pticesrbije.rs.

Link do pravila takmičenja: http://pticesrbije.rs/2020/06/02/pravila-takmicenja-domacinstvo-koje-su-laste-izabrale-2020/

You may also like
Foto: en.wikipedia.org
SRBIJA DOBILA NOVU VRSTU PTICA Azijski zlatni vivak odmara na Pešteru
Foto: Pixabay.com
SELICE IZABRALE SVOJ DOM U domaćinstvu kod Kraljeva 86 gnezda za laste
Foto: Pixabay.com
NI „R“ OD RAVNOPRAVNOSTI Na selu 84 odsto žena nema nepokretnost na svoje ime
Foto: commons.wikimedia.org
VRAĆAJU SE ORLOVI KRSTAŠI Ptica simbol Srbije ponovo na našem nebu

Leave a Reply