Home > KULTURA I ISTORIJA > SELAKOVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 180 GODINA NARODNOG MUZEJA SRBIJE

SELAKOVIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 180 GODINA NARODNOG MUZEJA SRBIJE

Ministar kulture Nikola Selaković na Svečanoj akademiji povodom 180 godina Narodnog muzeja Srbije poručio je da Narodni muzej predstavlja apsolutno jednu od temeljnih ustanova moderne Srbije, kao i da je delio sudbinu našeg naroda. Selaković je istakao da Narodni muzej pokazuje koliko su bitne one institucije koje su zadužene da kulturu jednog naroda čuvaju, neguju, da je grade i unapređuju.
„Taj posao je u našem rodu srpskom nezamisliv bez Narodnog muzeja. Stoga je zadatak svih nas koji smo u današnjem vremenu zaduženi da vodimo brigu o čuvanju, razvoju i o izgradnji srpske kulture, ali i našeg nacionalnog bića, naročito u nekoj njihovoj duhovnoj dimenziji, da institucije negujemo, podržavamo, da ih gradimo, da nastavljamo tamo gde su naši prethodnici stali“, poručio je Selaković.

(Foto: Dario Konstantinović)

Ministar je rekao da za razliku od perioda kada je Narodni muzej bio zatvoren, on danas beleži višecifrene brojke svojih posetilaca na godišnjem nivou, što je za svaku pohvalu i dodao da to ne znači da je posao završen, već da još mnogo toga treba da se uradi „Smatram jednim od imperativnih zadataka Ministarstva na čijem sam čelu nepunih nedelju dana da u ovom mandatu ponovo otvorimo Galeriju fresaka kako za domaću, tako za inostranu publiku i učinimo dostupnim jednu od najlepših Galerija likova svetaca nastalih u periodu od 12. do 15. veka“, rekao je Selaković i dodao da je to nešto čime Beograd može da se podiči.

(Foto: Dario Konstantinović)

Ministar kulture je naglasio da Narodni muzej predstavlja jednu od temeljnih ustanova moderne Srbije. „Ako pogledamo u naš nacionalni kalendar, videćemo da je 10. maj na jedan način dan golgote, zato što je na ovaj dan pre 430 godina spaljeno telo Svetoga Save na Vračaru, ali i dan Vaskrsa, jer je na ovaj dan 1844. vaskrsla srpska želja za uzdizanjem, čuvanjem i razvojem kulture kroz osnivanje našeg nacionalnog muzeja“, poručio je ministar kulture.

Selaković je istakao da ako se pogleda godina njegovog osnivanja, vidi se „da je to bila godina kada je za vreme Vlade Knjaza Aleksandra Karađorđevića, pre 180 godina, donet Srpski građanski zakonik, kada je sačinjen srpski nacionalni program – Načertanije, u vreme Vlade Ilije Garašanina i kada je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića osnovan Muzeum serbski“.

Selaković je zahvalio svima koji rade u Narodnom muzeju, bez kojih Muzej ne bi postojao, onih koji mu daju dušu, posebno ističući one koji su u Muzeju dočekali penziju i koji su čitav svoj radni vek uzidali u ovo predivno zdanje i vitalnu instituciju naše kulture i našeg naroda.

You may also like
PRONAĐEN UKRADENI RIMSKI SPOMENIK Kamena ploča teška pola tone nađena u šiblju u Begaljici
KRAĐA ARHEOLOŠKOG BLAGA Nestao rimski spomenik sa nalazišta u Vinči

Leave a Reply