Home > KULTURA I EKOLOGIJA > SELICE IZABRALE SVOJ DOM U domaćinstvu kod Kraljeva 86 gnezda za laste

SELICE IZABRALE SVOJ DOM U domaćinstvu kod Kraljeva 86 gnezda za laste

Foto: Pixabay.com

Domaćinstvo Radovana Gvozdenovića iz okoline Kraljeva sa 86 aktivnih gnezda seoskih lasta pobednik je ovogodišnjeg takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale”. Porodica Gvozdenović osvaja priznanje i tonu kukuruza kao nagradu za ljubav i brigu o seoskim lastama, saopšteno je iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pobedničko domaćinstvo Gvozdenović nalazi se na 2,5 kilometra od Kraljeva, u kome trenutno štalu dele tri krave i 86 parova seoskih lasta. Da priznanje i nagrada ide u prave ruke svedoči priča o spasavanju gnezda koje je prošle godine otpalo sa tavanice štale.

Prema svedočenju Gvozdenovića, prilikom čišćenja štale na podu su zatekli otpalo gnezdo sa sve mladuncima. Rešili su da pomognu pa su gnezdo stavili u jednu posudu koju su zatim postavili na stub u štali. Roditelji su nastavili da brinu o mladuncima koji su uspešno izleteli iz improvizovanog gnezda.

Ove godine je u takmičenju “Domaćinstvo koje su laste izabrale” učestvovalo 452 domaćinstva iz svih krajeva Srbije. Zbirno u svim domaćinstvima koja su učestvovala ima 4.605 aktivnih gnezda koja nastanjuje više od 27.000 seoskih lasta. Procenjuje se da ovaj broj seoskih lasta samo u jednom satu može da pojede više od 1.600.000 muva, komaraca i drugih letećih insekata.

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru programa “Proleće uživo” organizuje takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale” sa ciljem podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

Možda vas i ovo interesuje
Foto: en.wikipedia.org
SRBIJA DOBILA NOVU VRSTU PTICA Azijski zlatni vivak odmara na Pešteru
Foto: Pixabay.com
NI „R“ OD RAVNOPRAVNOSTI Na selu 84 odsto žena nema nepokretnost na svoje ime
Foto: Pixabay.com
SAČUVAJMO SEOSKE LASTE Tako čuvamo sebe i svoju okolinu
Foto: commons.wikimedia.org
VRAĆAJU SE ORLOVI KRSTAŠI Ptica simbol Srbije ponovo na našem nebu

Odgovori