Home > KULTURA I EKOLOGIJA > Sirmijum: Prošlost i budućnost

Sirmijum: Prošlost i budućnost

U julu ove godine iz Projekta Glac organizovan je jednonedeljni obrazovni program za učenike gimnazije u Sremskoj Mitrovici. Program je organizovao i vodio dr Alan Dern, koordinator za obrazovanje i saradnju sa lokalnom zajednicom Projekta Glac i profesor Sidnejske gimnazije (Sydney Grammar School).

Tema ovog obrazovnog programa je bila „Sirmijum: Prošlost i budućnost“.  Učenicima je bilo zadato da razmišljaju na temu kulturnog nasleđa svog grada, kako da se ono očuva i na najbolji način predstavi posetiocima.

Foto: glacproject.com

Organizovane su radionice koje su ih uvele u svet arheologije. Učenici su učestvovali na iskopavanju lokaliteta Glac, gde su neposredno mogli da se upoznaju sa arheološkim metodama rada, saznaju više o rimskoj keramici i novcu i steknu znanje o rimskom gradu koji se doslovce nalazi pod njihovim nogama. Ideja ovog projekta je da učenici kroz stečene veštine i tehnike svojim angažovanjem omoguće da ovaj grad oživi u budućnosti.

Cilj ovog programa je da inspiriše đake iz Sremske Mitrovice da uvide mogućnosti koje njihov grad pruža za razvoj obrazovnog i kulturnog turizma i da prepoznaju Projekat Glac kao projekat budućnosti svog grada čiji mogu biti deo.

Takođe je cilj da zainteresuje đake za arheologiju, pružajući im jedinstveno iskustvo učešća na dinamičnom iskopavanju sa internacionalnim timom.

2018. godina je samo početak. Plan je da 2019. godine Projekat Glac proširi obrazovni program, uključivanjem đaka Sidnejske gimnazije sa namerom da se razvije blizak odnos i program razmene đaka iz Sidneja i SremskeMitrovice.

Arheološki Projekat Glac je višegodišnji projekat, kojipodrazumeva iskopavanje, istraživanje, konzervaciju i prezentaciju značajne rimske građevine izvan Sremske Mitrovice (antičke rimske prestonice Sirmijuma) u severozapadnoj Srbiji. Vodeći partneri na projektu su Arheološki institut u Beogradu i Univerzitet u Sidneju, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, muzeja Srema, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, Ambasade Australije u Beogradu i Mitrovačke gimnazije.

You may also like
Australijsko-srpski arheološki projekat „Glac“

Leave a Reply