Home > LJUDSKA PRAVA > SJAJ DUGINIH BOJA Proslava različitosti, isticanje zajedništva

SJAJ DUGINIH BOJA Proslava različitosti, isticanje zajedništva

Foto: twitter.com/EU_Commission

Isticanjem zastave duginih boja u Evropi i u Srbiji obeležen je 17. maj – Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), u znak podrške građanima drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Raznobojnim svetlima na zgradi Evropske komisije u Briselu napravljena je zastava duginih boja u subotu uveče, nekoliko sati pre početka obeležavanja ovog međunarodnog dana.

„Večeras sijamo u duginim bojama za LGBTI prava. Uoči IDAHOT, naše sedište u Briselu osvetljeno je znak proslave naših različitosti i vrednosti. Evropa će se uvek zalagati za vaša osnovna prava i slobode“, napisano je na zvaničnom Twitter nalogu Evropske komisije.

Zastavu duginih boja u petak je na zgradi Institucije Zaštitnika građana u Beogradu istakla je zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Foto: ombudsman.rs

Zastava je postavljena u znak podrške građanima drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta koji se u Srbiji često suočavaju sa kršenjem prava, nasiljem i diskriminacijom, saopšteno je iz ove institucije za zaštitu ljudskih prava.

LGBTI osobe su i dalje izložene napadima i pretnjama, često su žrtve stereotipa, predrasuda, govora mržnje i zločina iz mržnje, a prisutan je visok stepen netolerancije mladih prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, rekao je ovim povodom zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana ukazuje na poseban problem mladih LGBTI osoba koje, nakon što roditelji i porodica saznaju njihovu seksualnu orijentaciju, moraju da napuste svoje domove. Ovaj problem je posebno došao do izražaja tokom aktuelne pandemije virusa Kovid-19, s obzirom da u Srbiji trenutno ne postoje sigurne kuće ili druge usluge privremenog zbrinjavanja, niti druge mere i usluge za mlade LGBTI osobe u ovakvoj situaciji.

Zaštitnik građana navodi da je za popravljanje položaja i zaštitu LGBTI osoba važno izvršiti izmene i dopune najbitnijih zakonskih regulativa u Republici Srbiji i podseća da nisu sprovedene ni suštinske mere Akcionog plana za sprovođenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije od 2018-2021. godine, te da je taj plan prestao da važi prošle godine, a novi još nije usvojen.

Potrebno je, pre svega, izvršiti izmene i dopune Krivičnog zakonika, zatim Zakona o policiji u cilju zabrane diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, kao i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji kao kategorije korisnika u osetljivom položaju ne prepoznaje LGBTI osobe koje se suočavaju sa teškim kršenjima prava u različitim sferama života.

Foto: ravnopravnost.gov.rs

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je u nedelju, povodom Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije, da su diskriminacija na radnom mestu, omalovažavajući odnos u javnosti, govor mržnje i fizički napadi za neke LGBT osobe i dalje svakodnevnica.

„To pokazuje da su homofobija i transfobija prisutni i dalje“, navela je Janković u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da je „neophodno kontinuirano preduzimati mere usmerene ka unapređenju položaja LGBT populacije, podsticati razvijanje kulture tolerancije, razumevanja, uvažavanja različitosti i nediskriminacije“ i posvetiti posebnu pažnju odgovornom izveštavanju koje ne sme da karakteriše govor mržnje i senzacionalizam.

„Naša dužnost je da stvorimo uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni, jer savremeno i odgovorno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije“, poručila je Janković.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

Možda vas i ovo interesuje
PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA Maltretirani supružnici Romi dobili spor protiv MUP-a Srbije
ISTORIJSKI POMAK ZA CRNU GORU Parlament legalizovao istopolne brakove
Foto: Pixabay.com
PARADA PONOSA ODLOŽENA ZBOG PANDEMIJE Nema sistemske zaštite i brige za LGBT osobe
Foto: Privatna arhiva
BORIS MILIĆEVIĆ Pre svega sam Srbin, pa gej i patriota

1 Response

Odgovori