Home > ŽENE I DRUŠTVO > SNAGA ŽENSKE SOLIDARNOSTI Nemice traže nadoknadu za kućne poslove u karantinu

SNAGA ŽENSKE SOLIDARNOSTI Nemice traže nadoknadu za kućne poslove u karantinu

Foto: Pixabay.com

Zaposlene Nemice odlučile su da vladi te zemlje ispostave račun za dodatne poslove koje su morale da rade u vreme karantina uvedenog zbog pandemije korona virusa.

U pitanju su zaposlene žene koje imaju svoju profesiju, ali su u vreme blokade pored svog posla „od kuće“ morale dodatno da se brinu o deci, da im pomažu u učenju i pisanju domaćih zadataka, da kuvaju, peru, peglaju. One su navele i da su bile „psiholog“ suprugu ili deci.

One su rešene da naplate sve one poslove koje su uz svoj redovan posao morale da rade tokom karantina, a koje obavljaju nezaposlene domaćice, objavio je euronews.it.

Ideja je potekla od arhitekte Kerin Hartman, iz Saksonije, majke troje dece, koja je na solidarnost pozvala žene sa istim ili sličnim iskustvom. Formirale su grupu #CoronaElternRechnenAb, (Računi roditelja za korona virus), koja je na društvenim mrežama okupila veliki broj žena.

Cilj ove kampanje je, kako su nevele, da ukaže na važnost ali i ekonomsku cenu posla koji se obavlja unutar kućnih zidova. Sve članice grupe smatraju da je posao koje su radile kod kuće tokome karantina bio „dodatni, ali ne i plaćen posao“ koji im je oduzeo vreme za profesionalni rad.

Jedna od Nemica, blogerka Patricija Kamarata navela je da kampanja ima za cilj da ukaže na važnost nevidljivog i svakodnevnog rada onih koji brinu o drugima i o porodicama. Ona je na svom računu napisala da „obuka i pomoć deci od 17. marta do 15. maja ukupno koštaju 22.296 evra za uloženo vreme, uključujući i troškove materijala, struje, vode i grejanja“.

Nadoknade koje su tražile majke i domaćice još nisu isplaćene, ali su otvorile su široku raspravu na nacionalnom nivou. Kampanji su se priključile poznate ličnosti iz kulture, biznisa, umetnice, pisci.

Međutim, ideju su kritikovala mnoga nemačka udruženja i organizacije patrijahalne orijentacije, konzervativni političari i deo intelektualaca koji smatraju da je „rad u kući i za porodicu“, kako su naveli, prirodna obaveza žene, objavio je euronews.it.

Leave a Reply