Home > FILANTROPIJA I HUMANOST > SOLIDARNOST U VREME KRIZE Projekti promocije zajedništva u pandemiji

SOLIDARNOST U VREME KRIZE Projekti promocije zajedništva u pandemiji

Foto: Pixabay.com

Fondacija Ana i Vlade Divac izabrala je šest udruženja, sedam neformalnih grupa i tri medija širom Srbije koja će podržati sa 1.876.000 dinara, koliko je bilo opredeljeno na konkursu „Solidarnost pre svega“ za promociju građanske solidarnosti i duha zajedništva u vremenu krize izazvane pandemijom korona virusa.

O svojim radnim pravima građani će moći da se besplatno informišu uz pomoć „UG Tim 42“ iz Leskovca, seoska staračka domaćinstvima dobiće neophodnu pomoć od Udruženja za lokalni razvoj Kamenica, deca bez roditeljskog staranja i hranitelji biće podržani od Udruženja Polet, dok će 3D vizionari iz Saveza mladih osoba sa invaliditetom sa juga Srbije praviti vizire za medicinske radnike. Udruženje fizioterapeuta i masera „Zlatne ruke“ iz Valjeva omogućiće građanima Srbije online pristup fizikalnoj medicini 24/7, a majstori fotografije iz foto kolektiva Kameredeszabeležiće život ljudi u doba korone.  

Foto: Fondacija Divac
Foto: Fondacija Divac

Boljoj informisanosti građana o različitim aspektima borbe protiv korona virusa i pružanjem podrške ekonomskom oporavku preduzetnika i mikro-biznisa, koji su najteže pogođeni krizom, baviće se dnevni list „Danas“, portal Moj Novi Sad i Radio City iz Niša.

Neformalna grupa za Tebe #važnoje promovisaće važnost mentalnog zdravlja, neformalna omladinska grupa „Hajde da“ ponudiće recepte za solidarnost starima i mladima sa invaliditetom, dok će dva drugara Luka i Uroš šiti maske za sve Užičane. Baka Milunka iz Etno sekcije penzionera Kruševca praviće pamučne igračke za decu, a „Maske na dar“ iz Bača praviće igračke.  Grupa građana iz Kaluđerice volonitraće u svom kraju, a Gradske vesti iz Despotovca pravovremeno i slobodno će informisati svoje komšije.

Fond za finansiranje projekata je obezbeđen uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške, saopšteno je iz Fondacije Ana i Vlade Divac, uz obrazloženje da „odabrani projekti na najbolji način promovišu građansku solidarnost i duh zajedništva u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa“.

Na konkurs su pristigle ukupno 202 prijave udruženja, medija i neformalnih grupa građana, što govori o velikim potrebama građana Srbije, ali i o kreativnosti i mobilnosti civilnog društva, navode iz fondacije.

Možda vas i ovo interesuje
DIVAC FONDACIJA NASTAVLJA MISIJU Pomoć najugroženijima u Srbiji
MINISTARSTVO KULTURE POMAŽE UMETNIKE Prijave na konkurs do 20. septembra
Foto: Srbi za Srbe
NEHUMANI USLOVI ZA ŽIVOT U KUĆI STAROJ 170 GODINA Apel za pomoć porodici Cvetanović
Foto: Pixabay.com
POMOĆ NOVOM PAZARU Humanitarna akcija za nabavku medicinske opreme

Odgovori