Home > ŽENE I DRUŠTVO > SOS LINIJE RADE 24 SATA Pomoć žrtvama porodičnog nasilja tokom pandemije

SOS LINIJE RADE 24 SATA Pomoć žrtvama porodičnog nasilja tokom pandemije

Foto: Pixabay.com

Dvadeset organizacija civilnog društva u Srbiji, kao hitan odgovor na povećanje tenzija i nasilja u porodici tokom aktuelne pandemije virusa Kovid-19, pružaće pomoć ženama u situaciji nasilja 24 časa putem SOS linija.

Sve žene suočene sa rizikom od rodno zasnovanog i porodičnog nasilja mogu nazvati ili dobiti savete on-lajn (ćaskanje, SMS, poziv), kao i psihosocijalnu i pravnu pomoć, saopšteno je iz Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Ovih 20 organizacija u četvrtak su potpisale ugovore sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) kako bi se svim ženama koje su ugrožene rodnim ili porodičnim nasiljem podrška pružila 24 sata svakog dana. Sve ove organizacije su u velikoj meri ostale bez podrške i do sada pružale ove usluge volonterski.

Potpisivanje ugovora on-line (Foto: UN Women)

Organizacije koje će pružati pomoć ugroženim ženama su: Udruženje Romkinja Osvit, Žene za mir Leskovac, Centar za devojke, Oaza sigurnosti, Viktimološko društvo Srbije, Udruženje Roma Novi Bečej, Centar za podršku ženama, Fenomena, Iz kruga – Beograd, Zrenjaninski edukativni centar – ZEC, SOS ženski centar Novi Sad, Atina, Ženski centar Užice, Odbor za ljudska prava Vranje, Iz kruga – Vojvodina, KC DamaD, Romski centar za žene i decu Daje, Peščanik, Udruženje žena Femina i SOS Vlasotince.

Prema iskustvima iz drugih zemalja, kao i ovdašnjim iskustvima iz različitih perioda krize, mere izolacije, kućnog karantina kao i dodatna opterećenja na domaćinstva u trenucima zdravstvenih i finansijskih neizvesnosti, dovode do porasta nasilja u porodici, odnosno, intimnog partnerskog nasilja i nasilja od drugih članova porodice, navode iz UN Women.

Ova hitna podrška je obezbeđena u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“ koji UN Women sprovodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti uz finansijsku podršku Ambasade Norveške u Beogradu.

Možda vas i ovo interesuje
AKCIJA ZA PROMENE Formirana Zagovaračka grupa žena sa iskustvom nasilja
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (3) Zlostavljanje ima cilj, nikad potpuno ne prestaje
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (2) Zlostavljanje je priprema za zločin
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (1) Nasilje treba uočiti kad započne, još na nivou uvreda

Odgovori