Home > LJUDSKA PRAVA > SRBI TUGUJU, HRVATI SLAVE Četvrt veka od etničkog čišćenja Srba u “Oluji”

SRBI TUGUJU, HRVATI SLAVE Četvrt veka od etničkog čišćenja Srba u “Oluji”

Hrvatska akcija “Oluja”, kojom je sa teritorije Republike Srpske Krajine proterano oko 250.000 Srba, ubijeno 1.869 i nestalo njih 836, počela je na današnji dan 1995. godine. U Srbiji i Hrvatskoj se obeležava četvrt veka od etničkog čišćenja Srba u “Oluji” – Srbi komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane, dok Hrvati slave Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Na oštre osude u srpskoj javnosti naišla je odluka potpredsednika hrvatske vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića da u Kninu prisustvuje hrvatskoj proslavi ovog zločina.

Napad na Srbe u Krajini počeo je u zoru 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na nekadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Srbi izbegli iz Krajine na putu ka Srbiji (Foto: en.wikipedia.org)

Vojnu podršku ovoj zločinačkoj akciji dali su NATO, jedinice Hrvatskog veća odbrane i Armije BiH. Agresija je izvršena uprkos tome što je ta oblast, odnosno sektori „Jug“ i „Sever“, bila pod zaštitom UN, kao i činjenici da su predstavnici Republike Srpske Krajine dan ranije u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba.

Protiv Srba je angažovan sedmostruko jači agresor koji je za nekoliko dana neravnopravne borbe ugušio otpor Srpske vojske Krajine. Srbi iz zapadne Krajine tada su, poučeni istorijskim iskustvom, krenuli u dotad najveću seobu na istok.

Nakon prestanka svakog otpora Srpske vojske Krajine agresor ubijao ljude koji nisu hteli ili mogli da odu sa vekovnih ognjišta, kao i one u izbegličkim kolonama, do Une i preko Une, duboko u teritoriji tadašnje Republike Srpske.

Tuđman 6. avgusta 1995. godine u Kninu (Foto: en.wikipedia.org)

Na evidenciji organizacije „Veritas“ nalaze se imena 1.869 poginulih i nestalih Srba u ovoj akciji i posle nje, od kojih su 1.220 (65 odsto) civili, među kojima je 551 žena. Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.124 lica, dok se kao nestalo danas vodi još 745, od kojih 565 civila, među kojima 289 žena.

Haški tribunal je 2011. godine osudio hrvatskog generala Antu Gotovina na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice za zločine počinjene nad Srbima u “Oluji”. Međutim, godinu dana kasnije Hag je oslobodio odgovornosti Gotovinu i Markača, iako je prvobitno utvrdio da je „Oluja“ bila udruženi zločinački poduhvat sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine.

You may also like
Foto: commons.wikimedia.org
AKCIJA „BLJESAK“ 25 GODINA KASNIJE Hrvatska abolirana, Srbima ostalo da ne zaborave

Leave a Reply