Home > KULTURA I EKOLOGIJA > SRBIJA DOBILA NOVU VRSTU PTICA Azijski zlatni vivak odmara na Pešteru

SRBIJA DOBILA NOVU VRSTU PTICA Azijski zlatni vivak odmara na Pešteru

Foto: en.wikipedia.org

Srbija je u junu postala bogatija za još jednu vrstu ptica jer je na području Sjeničko-pešterske visoravni otkriven azijski zlatni vivak, a po prvi put je tokom gnezdilišne sezone u Srbiji potvrđeno i prisustvo malog barskog petlića, objavilo je na svom portalu Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sjeničko-pešterska visoravan najveće je kraško polje u Srbiji koje krase nepregledna polja pašnjaka i livada na kojima trenutno pase oko 100.000 grla ovaca, goveda i konja. Područje ima specifičnu klimu koju odlikuju snežni i izuzetno hladni zimski meseci, zbog čega ga nazivaju „srpski Sibir“.

Prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak istraživači su 15. juna zabeležili novu vrstu ptice za Srbiju – azijskog zlatnog vivka (Pluvialis fulva). Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnoj obali jezera. Svega dva dana ranije na istom jezeru otkrivene su dve teritorije malog barskog petlića (Zapornia pusilla), što je prvi slučaj beleženja ova vrste tokom gnezdilišne sezone u Srbiji, navode iz ovog društva.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki. U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana.

Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava. Vrsta je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnim močvarama. Prisustvo malog barskog petlića u Srbiji sa sigurnošću je povrđeno tek 2018. iako je do tada više puta navodno beležen, uglavnom u Vojvodini.

Istraživanja ptica Peštera Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine sprovodi u okviru projekta „Zaštitimo vodena staništa Peštera“ koga finansira fondacija EuroNatur iz Nemačke, uz podršku Turističke organizacije Sjenice, staraoca Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“.

Projekat ima za cilj da ustanovi stepen ugrožavanja prirodnih močvarnih i tresavskih staništa koja su pod uticajem industrijskog iskopavanja treseta. Značaj područja prepoznat je i van granica Srbije budući da ono uživa statuse Međunarodnog značajnog područja za ptice, Međunarodno značajnog staništa biljaka, Odabranog područja za dnevne leptire u Srbiji, Vlažnog staništa od međunarodnog značaja (RAMSAR), a deo je i EMERALD ekološke mreže Republike Srbije.

Možda vas i ovo interesuje
Foto: Pixabay.com
SELICE IZABRALE SVOJ DOM U domaćinstvu kod Kraljeva 86 gnezda za laste
Foto: Pixabay.com
SAČUVAJMO SEOSKE LASTE Tako čuvamo sebe i svoju okolinu
Foto: commons.wikimedia.org
VRAĆAJU SE ORLOVI KRSTAŠI Ptica simbol Srbije ponovo na našem nebu
Foto: Pixabay.com
SVETSKI DAN PTICA SELICA Seoba duga i do 90.000 kilometara

Odgovori