Home > KULTURA I EKOLOGIJA > SRBIJA U BORBI ZA ŽIVOTNU SREDINU Za 80 odsto smanjena upotreba plastičnih kesa

SRBIJA U BORBI ZA ŽIVOTNU SREDINU Za 80 odsto smanjena upotreba plastičnih kesa

Foto: Pixabay.com

Upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena je za 80 odsto, a time i njihovo odlaganje u životnu sredinu i štetan uticaj na okolinu i prirodu, objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine rezultate kampanje koju organizuje u saradnji sa trgovinskim lancima u zemlji.

Jednokratne plastične kese koje čovek koristi u proseku 25 minuta, ostaju u životnoj sredini narednih 100 do 500 godina koliko im je potrebno da se raspadnu, a u tom periodu emituju otrovne materije koje zagađuju ekosisteme, vodotokove, zemljište, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo. Čestice mikroplastike koje pronalaze svoj put preko morskog ekosistema do ljudske trpeze, ostavljaju nesagledive posledice po čitav živi svet, uključujući čoveka, navode iz ministarstva.

Pored podsticaja na promene navika građana, u toku su aktivnosti koje vode ka trajnom izbacivanju iz upotrebe najštetnijih jednokratnih tankih plastičnih kesa, kao i uređivanje upravljanja plastičnim otpadom, saopštilo je ministarstvo i dodalo da se u proceduri usvajanja nalazi predlog izmene zakona o upravljanju otpadom kojim će se stvoriti normativne pretpostavke za dodatno uređenje ove oblasti.

Ministarstvo ekologije je povodom Dana bez plastičnih kesa, 3. jula, objavilo da se radi na izmenama pravilnika kojim će biti definisani sastav, proizvodnja, stavljanje u promet i drugi značajni aspekti u upravljanju plastičnim kesama.

U toku je, kako se dodaje u saopštenju, i rad na promeni sistema upravljanja ambalažnim otpadom i uvođenju depozitnog sistema čime će se ambalaža i plastika preusmeriti iz životnog okruženja i prirode u reciklabilni proces. Vraćenjem ambalaže kroz depozitni sistem biće drastično smanjen procenat plastike u prirodi.

Dan bez plastičnih kesa ustanovljen je na osnovu međunarodne inicijative za budućnost bez plastičnog otpada, koja upozorava svet da je planetarno zagađenje plastikom globalna katastrofa kojoj se razmere tek naslućuju.

Na osnovu podataka da se širom sveta svakog trenutka koristi milion plastičnih kesa, u Evropskoj uniji godišnje proizvede 3,4 miliona tona plastičnih kesica što odgovara težini više od dva miliona automobila, i da je 80 odsto morskog otpada od plastike, zvuči osnovano upozorenje da je otpad od plastike pošast modernog doba koju jedino možemo zaustaviti ukoliko se okrenemo ekološki prihvatljivim zamenama.

You may also like
RAJ NA STAROJ PLANINI Netaknuta priroda i vodopadi Arbinja oduzimaju dah
BUĐENJE PRIRODE Patuljasti orao posle 100 godina opet na Vršačkim planinama
POBEDA MEŠTANA STARE PLANINE Zabranjena gradnja mini hidroelektrana
Foto: Pixabay.com
SVETSKI DAN OKEANA Neistražene dubine od kojih zavisi opstanak ljudi

Leave a Reply