Home > KULTURA I EKOLOGIJA > SVETSKI DAN PTICA SELICA Seoba duga i do 90.000 kilometara

SVETSKI DAN PTICA SELICA Seoba duga i do 90.000 kilometara

Foto: Pixabay.com

Svetski dan ptica selica obeležava se 9. maja pod sloganom „Ptice povezuju naš svet“, a tim povodom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije predstavilo je sedam vrsta koje lete dalje od drugih.

Među njima je indijska guska (Anser indicus), koja prosečno prelazi tokom seobe 3.000 do 5.000 kilometara, a koja u seobu kreće iz Mongolije, Tibetanske visoravni i iz severne Kine, tokom seobe prelazi preko Himalaja koristeći manje od deset procenata dostupnog kiseonika i dostižući visinu i do 7.000 metara, a da za to ne koristi pomoć vetra.

Na listi je i šljuka livadarka (Gallinago media), kojoj je prosečna razdaljina koju prelazi tokom seobe 6.800 km, a koja bez pomoći vetra dostiže brzinu i do 97 km/h.

Laponska muljača (Limosa lapponica) u Srbiji je retka vrsta u periodu seobe, a prosečna razdaljina koju prelazi tokom seobe je 11.000 km. Njen put od Aljaske do Novog Zelanda drži rekord za najduži ptičji let bez prestanka, leti preko 11.000 km bez odmora.

Među ovim pticama je i velika sprutka (Calidris canutus), takođe retka vrsta u Srbiji u periodu seobe, a prosečna razdaljina koju pri tome prelazi je 15.000 km i to s rasponom krila od samo 20 centimetara.

Na list je i adelijski pingvin čija je prosečna razdaljina koju prelazi tokom seobe 17.600 km, a koja prateći sunce polazi iz gnezdeće kolonije do mesta na kome zimuje u oblasti Ross Sea of Antarctica i nazad.

Tankokljuni zovoj je ptica koja prelazi tokom seobe 30.000 km, jer se svake godine seli sa mesta na kojima se gnezdi u Tasmaniji i južnoj Australiji na Kamčatku na Ruskom dalekom istoku, da bi potom nastavio dalje do Aleutskih ostrva na Aljasci, a zatim se okrenuo oko Tihog okeana i vratio se duž zapadna obala Severne Amerike.

Inače, najveću udaljenost prelazi arktička čigra (Sterna paradisaea) čija je prosečna razdaljina koju prelazi tokom seobe 90.000 km, što je daleko najduža seoba poznata u životinjskom carstvu, a koju ova ptica prelazi od Grenlanda na severu do mora Veddela na jugu.

Nije čudno što je epsko putovanje ovog svetskog putnika inspirisalo logotip „BirdLife International„, čiji je predstavnik za Srbiju ovdašnje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, ilustrujući time globalni uticaj ove mreže na zaštitu ptica i prirode.

Možda vas i ovo interesuje
Foto: en.wikipedia.org
SRBIJA DOBILA NOVU VRSTU PTICA Azijski zlatni vivak odmara na Pešteru
Foto: Pixabay.com
SELICE IZABRALE SVOJ DOM U domaćinstvu kod Kraljeva 86 gnezda za laste
Foto: sr.wikipedia.org
KUMANOVSKI SPORAZUM Dan kada je okončano NATO bombardovanje i nastavljena agonija Srbije
Foto: Pixabay.com
SAČUVAJMO SEOSKE LASTE Tako čuvamo sebe i svoju okolinu

Odgovori