Home > KULTURA I EKOLOGIJA > TAČNO U PODNE Skadarlija otvorila svoja vrata i tajne

TAČNO U PODNE Skadarlija otvorila svoja vrata i tajne

Foto: sr.wikipedia.org

Jedna od najstarijih gradskih četvrti u Beogradu, koju su daleke 1835. godine naseljavali Romi ali i Turci, otvorila je svoja vrata ali i tajne za turiste u subotu, 6. juna, u 12 sati podizanjem skadarlijske zastave.

Zastavu će podići glumica Rada Đuričin, a mizički program na Platou ispred Skadarlijske česme će voditi glumac Milan Milosavljević u ulozi srpskog komediografa i satiričara Branislava Nušića.

Muzičke numere izvešće Merima Njegomir, vokalne solistkinje Radio Beograda i RTS Vesna Dimić i Biljana Petković, kao i poznati glumci Milan Milosavljević, Vjera Mujović i Ljiljana Jakšić, u pratnji Skadarlijskog orkestra, saopštila je Turistička organizacija Beograda.

Kafana „Ima dana“ u Skadarliji (Foto: commons.wikimedia.org)

Skadarlijski dobošar Bojan Hlišć govoriće „Kodeks o ponašanju u Skadarliji“, dok će Umetnički centar „Talija“ odigrati Građansko kolo.

Duga nepunih 600 metara, Skadarska ulica može da se pohvali boemskim stažom dugim vek i po.

Prema dostupnim podacima, Skadarska ulica ucrtana je u plan Beograda 1854. godine, ali je ime koje i danas nosi dobila 1872. godine. Ime joj je menjano samo jednom, i to tokom austro-ugarske okupacije u Prvom svetskom ratu kada je nazvana Ružina ulica. Stari naziv vraćen je odmah po oslobođenju.

Do polovine 19. veka, danas najpoznatija boemska četvrt u gradu – Skadarlija je pripadala periferiji i naseljavali su je Romi koji su pravili kuće oblepljene blatom. Od kako je 1880. godine Ignjat Bajloni u Skadarskoj ulici podigao savremenu pivaru oko nje ubrzo niču brojne kafane.

Možda vas i ovo interesuje
Foto: Turistička organizacija Beograda
BEOGRAD OTVOREN ZA TURISTE Počinje sezona razgledanja iz otvorenog autobusa
NOĆNI MARKET NA KALENIĆU Ponuda za sva čula
PROMOCIJA BEOGRADA U LJUBLJANI Kulturne znamenitosti srpske prestonice

Odgovori