Home > ŽENE I DRUŠTVO > ZASTRAŠUJUĆI PORAST NASILJA NAD ŽENAMA UN traže preventivne mere

ZASTRAŠUJUĆI PORAST NASILJA NAD ŽENAMA UN traže preventivne mere

Foto: Pixabay.com

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ukazao je da je poslednjih nedelja zabeležen „zastrašujući porast porodičnog nasilja“ u svetu u trenutku kada su mnoge prodice u karantinu zbog pandemije korona virusa.

Gutereš, koji je krajem marta pozvao na hitan prekid vatre u konfliktma širom sveta kako bi se svi posvetili borbi protiv korona virusa, rekao je da je sada vreme da se apeluje za okončanje svih vrsta nasijlja, „svuda i sad“, prenosi AP.

On je pozvao vlade da uvedu preventivne mere i da naknada za nasilje nad ženama postane ključni deo planova za borbu protiv korona virusa. „Nad mnogim ženama i devojkama pretnja se najviše nadnela tamo gde treba da budu najsigurnije, u svojim domovima“, istakao je Gutereš.

On je ukazao na to da se u pojedinim zemljma broj žena koje zovu službe za podršku udvosrtručio. „U isto vreme, zdravstvene službe i policija su prezauzeti i imaju manjak ljudi, lokalne grupe za podršku bez sredstava, a sigurne kuće zatvorene ili prepune„, rekao je Gutereš.

Možda vas i ovo interesuje
AKCIJA ZA PROMENE Formirana Zagovaračka grupa žena sa iskustvom nasilja
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (3) Zlostavljanje ima cilj, nikad potpuno ne prestaje
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (2) Zlostavljanje je priprema za zločin
KAKO PREPOZNATI NASILNIKA (1) Nasilje treba uočiti kad započne, još na nivou uvreda

Odgovori